Répaperonoszpóra (Peronospora schachtii)

A kórokozóról

Tipikus, mérsékelten hűvös időjárásban fellépő betegség. Hazánkban áttelelő magrépákon ősszel és tavasszal szaporodik el. A magrépákban 20-50% kipusztulás, és ennek arányában  jelentős termésveszteséget és csírázóképesség csökkenést okoz. Tartósan hűvös időjárás esetén az ipari répákat is fertőzi. Erős levélfertőzés következtében a 6-12 leveles répák satnyulnak vagy kipusztulnak.

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó a répafejben, a levélkezdeményekben, a répagomolyban micéliummal (gombafonallal) telel át. Kitartóspórái a talajban évekig fennmaradnak. Hűvös tavasszal tömegesen fertőz, a beteg leveleken 2-4 hét alatt szaporodik, konídiumai (fertőző spórái) szél útján terjednek. Szaporodását a hűvös, ködös időjárás és a fogékony fajták elősegítik. Ha az idő felmelegszik a kórokozó szaporodása leáll.

Kártétel tünetei

A kórokozó mindig a belső fiatal leveleket fertőzi. A beteg levelek szövetei megvastagodnak és sárgulnak, rajtuk zsírfoltos elváltozások alakulnak ki, később fodrosodnak, összezsugorodnak, fonákuk felé sodródnak. A levélnyél rövid marad. A levelek fonákán szürkés-ibolyás színű penészbevonat jelenik meg. Áttelelő magrépán a betegség hasonló tüneteket mutat. Korai fertőzés a magszárakat elpusztítja, késői fertőzés a virágzatokat károsítja.

Védekezés

A fertőzés megelőzése érdekében célszerű betartani a cukorrépa 4-6 éves vetésváltását. A magtermő és ipari répát egymástól 2 km-re kell telepíteni. Magtermesztésnél mindig egészséges dugványokat kell használni. Az áttelelő magrépát már az ősz folyamán, ill. tavasszal is preventív (megelőző) gombaölő kezeléssel kell védeni (metalaxil, réz). Erős fertőzés esetén az ipari termesztésre szánt cukorrépa védelme is gazdaságos lehet.

Veszélyeztetett kultúrák