Gyommentes, tiszta sorok az Adengo-val

Nehezen enged a tél a szorításából, a tavaszi időszámítás ellenére inkább télies időjárással találkozik mostanában a gazda a földeken.

A nappali hőmérséklet még hagyján, a szeles idő ellenére el lehet viselni, de az éjszaka még mindig fagyos és súlyos szárazság sújtja az ország nagy részét. Az elszálló műtrágya árak, a bizonytalan időjárás inkább az eljövendő kapás kultúrák felé fordítja a gazdálkodók gondolatait – vessek-e kukoricát vagy kecsegtetőbb lenne inkább a napraforgóra koncentrálni? Ilyen száraz szezon indulásnál egyáltalán mivel érdemes számolni, ha gyommentesen szeretném tartani a kukoricámat?

A Bayer több évtizedes fejlesztési és felhasználási tapasztalata birtokában szívesen ajánljuk az Adengo alkalmazását áru-, silónak vetett vagy akár vetőmagnak termesztett kukoricában egyaránt. 

A készítmény egyaránt jó hatékonysággal bír mind preemergensen, mind pedig korai posztemergensen kijuttatva. Normál vagy bőséges csapadékozású időszakban bátrabban használjuk akár közvetlenül a vetést követően kijuttatva, száraz időszakban inkább a korai posztemergens kijuttatás a nyerő. A nedves tavaszokon, a vetést követően azonnal kijuttatva gyakorlatilag a kelő félben lévő kukoricából azonnal kiiktatja a gyomkonkurenciát, a beépített széfener technológiának köszönhetően maximális szelektivitás mellett. Abban az esetben, ha a tavasz csapadékmentesen indul, nem szükséges elkapkodni a gyomirtást, az Adengo ALKALMAZÁSÁVAL NYUGODTAN LEHET VÁRNI A KUKORICA kezdeti fejlődésének megindulásáig. Korábban azt javasoltuk, hogy a kukorica 3 leveles korának elérésekor szükséges a korai posztemergens készítményeket kijuttatni. Az Adengo esetében a kijuttatás időpontját a gyomok fejlettségéhez célszerű igazítani, kétszikűek esetében zömében 1 esetleg 2 levélpáros, egyszikűeknél 1-3 leveles, de lehetőleg azok gyökérváltás előtt célszerű kijuttatni a terméket.

Kombinációs partnert, egy-két szélsőséges eset kivételével, nem igényel. Dikamba kombinációs partnert javaslunk, ha a területünk erősen fertőzött mezei acattal és/vagy mezei vagy apró szulákkal. Extrém száraz tavaszokon előfordulhat, hogy a kikelt fehér libatop növények egy része eléri vagy meghaladja a gyomirtás szempontjából ideális 1-2 levélpáros állapotot, és vastag viaszréteggel védi magát a szárazságtól, ami gyakran a posztemergens készítmények hatásfokának romlását is magával vonja. Ilyen esetekben javasoljuk szintén a dikamba vagy 2,4-D hatóanyagú készítmények kombinációját. Igényes kukoricatermesztők két legyet üthetnek egy csapásra, ha kombinációs terméknek az Aspect T-t alkalmazzák. Ebben a kombinációban paralel 4 hatóanyag, 4 egymástól gyökeresen különböző hatásmód „őrzi” a gyomokat a kezelt területen. 

Az évelő egyszikű gyomnövényekkel, akár az ALS-gátlókra rezisztens fenyércirokkal fertőzött területeken is nagyszerűen használható a készítmény, megújuló aktivitása miatt a magról kelő alakok ellen. Ha előző évben alkalmas glifozát hatóanyagú készítménnyel védekeztünk az évelő alakok ellen, a magról kelő fenyércirok ellen a korai posztemergens Adengo adhatja a legjobb eredményt. Akik biztosra akarnak menni, és kifejezetten magas a talaj gyommag összetétele, az Aspect T kombinációs partner itt is segít a rezisztens állomány kezelésében. Ez a kombináció biztosítja nehezített körülmények között a tervezett rezisztenciakezelést, megalapozva a következő kultúrák fenyércirok mentesítését is.

Az Adengo kijuttatását preemergensen 150-200 l/ha, korai posztemergensen 200-250 l/ha lémennyiséggel javasoljuk kijuttatni, lapos sugarú szórófejek alkalmazásával. Kombinációs partnerre az évelő kétszikűek, illetve száraz tavaszon viaszosodott gyomállomány kivételével nincs szükség. A készítmény javasolt dózisa átlagos gyomosodási viszonyok között 0,4 l/ha, amennyiben a gyomok fejlettsége illetve borítása indokolja, használjuk a 0,44 l/ha-os „szakmérnöki dózist”.

Nagy Lajos, fejlesztőmérnök, Bayer Crop Science