Gyors és tartós hatás egy menetben a kukorica gyomirtásában

A termelők gyomosodási oldalról egyre több problémával találják szembe magukat. Az éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliák mellett a gyomosodás változása okozhatja a legnagyobb kihívást a gazdálkodó számára, annak ellenére, hogy az ezzel foglalkozó cégek a kukorica gyomirtására fejlesztették ki a legtöbb hatóanyagot, illetve készítményt. 

Jelenleg jól érzékelhető, hogy egyre több problémát okoznak az egyszikű gyomnövények, azok közül is, amelyek egyes szercsoporttal szemben toleránsak, illetve kelési idejüknél fogva gyakran nem találkoznak a posztemergens herbicidekkel, mert korai-közép POSZT időszakban még nem csíráztak ki. Leginkább az új köles fajok (P. riparium, dichotomiflorum) jelentenek növekvő gondot, de ugyancsak fokozza a problémákat a hagyományos egyszikűek után kelő Setaria spp. is. Külön fejezetet érdemelnének az „idegen légiósok”, mint az Eriochloa villosa, amelyek az utóbbi időben tűntek föl országhatáron belül.  A kétszikűek közül posztemergens gyomirtási szempontból a viaszos, szőrözött levelű fajok szelektálódnak ki. Az Alföldön mindezek mellet a varjúmák, okoz egyre több gondot, továbbá az árvakelésű kultúrnövények közül az ALS gátló rezisztenciával kelő tribenuron vagy IMI toleráns napraforgó/repce. A folyamatosan kelő nagymagvú fajok az évelőkkel együtt csak tovább gazdagítják a gyomflórát. 

A Bayer legújabb fejlesztésű gyomirtó szere a Capreno. Két korszerű hatóanyaga lehetővé teszi a már kikelt gyomnövények elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen posztemergens hatékonyságot és megbízható hatástartammal rendelkezik a kezelést követő mélyről, valamint folyamatosan kelő gyomnövények ellen egyaránt. A készítményben a Laudis-ból jól ismert tembotrion felel a széles hatásspektrumú posztemergens hatékonyságért, kiegészítve a tienkarbazon-metillel, amely számos egy- és kétszikű faj ellen erősíti a posztemergens teljesítményt. A talajon keresztüli hatásért a tienkarbazon-metil felel. A gyors felszívódást a korábbi termékekből megismert Mero adjuváns biztosítja, amelynek kombinációja elősegíti a föld feletti részeken történő gyors és hatékony felszívódást, garantálja a készítmény 1 órás esőállóságát. A Capreno 0,25-0,3 l/ha-os dózisát minden esetben 2 l/ha Mero adjuvánssal javasolt kijuttatni a kukorica 3-6 leveles fejlődési állapotában. A Capreno időzítését tekintve egy úgynevezett „mid-post” készítmény. Ezzel az időzítéssel a készítmény időben kikapcsolja a kukorica kezdeti fejlődésére káros korai gyomkonkurenciát, és megfelelő hatástartammal rendelkezik a további periódusra, megvédi a kukoricát talajon keresztül a később lehulló csapadék keltette újabb kelési hullám okozta újra gyomosodásától. 

A Capreno mellé két esetben lehet szükség kombinációs partnerre.  Ha évelő kétszikűek is megtalálhatóak a területen, ekkor javaslunk felhasználni, Dicopur Top-ot. Másik esetben pedig akkor lehet szükségünk tankkombinációs partnerre, ha az ideálisnál sokkal korábban szeretnénk megszabadulni a gyomoktól, akár a kukorica 1-2 leveles állapotában, és szükségünk van a termék hatásspektrumára, vagy bármilyen tényező miatt belecsúszunk a klasszikus posztemergens periódus végébe, mindkét esetben Aspect T kombinációs partner jelenti a megoldást.

További információ >>