A Propulse aranyat ér – már szója védelmében is

Újabb termesztett növényünk került be a Propulse kezeléssel hatékonyan védhető kultúrák közé: 2022 áprilisától a Propulse szója fehérpenészes és diaportés betegség ellenei védelmére is felhasználható. 

A Bayer saját fejlesztésű hatóanyagai új lehetőséget és megbízható védelmet nyújtanak e kultúra számára is.

Fluopiram

Sejtlégzés gátló és felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram SDHI hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén. Leáll az appresszóriumok képződése, a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe. 

Protiokonazol

Szterol bioszintézis gátló, DMI-hatású szisztemikus triazol fungicid. Szintén felszívódó tulajdonságú: a permetlével borított levélfelszínről folyamatosan a levél belsejébe kerül, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Hatásmódja szerint a protiokonazol az azol-csoportba tartozó gombaölő hatóanyag, amely gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét. Gátolja az appresszóriumok, hausztóriumok képzôdését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó. 

Felhasználása szójában

Fehérpenészes szárrothadás, valamint diaportés hüvely- és szárfoltosság, más néven szójarák elleni védekezésre, a betegség kialakulásához kedvező körülmények között, megelőző jelleggel javasolt. Alacsony fertőzési nyomás esetén már 0,8 l/ha dózisban is megbízható védelmet nyújt. Magasabb fertőzési nyomás esetén viszont az 1 l/ha dózis szükséges a megfelelő védelemhez. Ha a fertőzésveszély indokolja, az első kezelés után 14 nappal újabb Propulse kezelés végezhető. 

A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV- és esőálló. Kijuttatása szójában az állomány megfelelő permetlé borítását biztosító, 200-400 l/ha közötti lémennyiséggel javasolt.

Propulse készítményükre vonatkozó minden további információért kattintson ide