Miben rejlik a hatékony kukorica gyomirtó szerek titka?

A kukorica gyomirtását ma már vegyszer nélkül nem lehet elképzelni. Ez a kultúra a legváltozatosabb módon gyomirtható növények közé tartozik, melyre a Bayer számos megoldást nyújt a vetés előtti időszaktól a 8-10 leveles állapotig.

A növényvédő szerek kutatása - főleg a kukorica gyomirtó szerek esetén - az utóbbi években új irányt vett. Az eddigi, zömmel szulfonil-karbamid súlypontú technológiák mellett megjelent egy nagyon érdekes hatóanyagcsoport, a HPPD-gátlók csoportja is.

Melyek azok a kritériumok, amelynek mentén egy új HPPD-gátló hatóanyagot érdemes kifejleszteni?

A készítmény legyen rugalmas és szelektív, azaz a kukorica korai stádiumától, akár tűzoltó jelleggel, még későn is be lehessen avatkozni. Az előbbi kritériumból következik, hogy ne csak a gyomirtási szempontból ideális korú gyomnövények ellen legyen hatékony, hanem eredményesen lehessen felhasználni akár kifejlett gyomnövények ellen is. Valamint, ne feledkezzünk meg az utóbbi évek meglehetősen hektikus időjárásáról sem. Egy jó terméknek számos esetben kell megőriznie hatékonyságát és szelektivitását a „normálistól” eltérő időjárási körülmények között is.

A Laudis-ban található hatóanyag a HPPD-gátlók csoportjába tartozó tembotrion megoldást nyújt a fent említett kritériumokra. Hatásmódja egyedi, a herbicid HPPD-gátlása révén megfosztja a növényeket attól a karotinoid rétegtől, amely a növényi klorofillt védi a napfény káros UV sugaraitól. Ennek hiányában a klorofill hamarosan lebomlik, a kezelt növények kifehérednek, majd később megbarnulnak és elpusztulnak.
A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga a tembotrion gyors lebontását a Monsoon-ból és a Mester-ből már jól ismert izoxadifen–etil széfener segíti elő. Hatása specifikus, azaz csak a kultúrnövényben gyorsítja fel nagyságrendekkel a tembotrion metabolizmusát, a gyomokban nem.

A szelektivitás mellet igen fontos a hatékonyság. A Laudis ún. keresztspektrumú HPPD-gátló, azaz a magról kelő egy- és kétszikűek ellen egyaránt hatékony. Kétszikű gyomok közül a fehér libatop, vadkender, napraforgó árvakelés, disznóparéjfélék és a csattanómaszlag is érzékeny gyomnövényeknek számítanak. Jelentős mellékhatása van a pásztortáskára, a ragadós galajra és a mezei acatra. Az egyszikűek közül kiváló hatékonysággal bír a muhar- és köles félék, valamint a kakaslábfű ellen.

A felhasználás javasolt ideje a kukorica 3-7 leveles fejlettsége, de a készítmény alkalmas későbbi kijuttatásra is. A kezelésre optimális esetben a gyomnövények fejlettsége nem haladja meg - egyszikűek esetében a bokrosodás, kétszikűek esetében a 8 leveles fejlődési állapotot. A hazai vizsgálatok azt mutatják, hogy 2,25 l/ha adagban normális növekedési feltételek mellett még fejlettebb gyomnövények ellen is eredményesen alkalmazható.

Felhasználása kukoricában és mákban is 1,75 - 2,25 l/ha dózisban ajánlott. A készítmény esőállósága 1 óra, azaz a kijuttatást egy órával követő csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát.

További információ >>