Megkezdődött a levéltetvek betelepedése a napraforgótáblákra

Már a napraforgó korai, 4-6 leveles állapotában megkezdték a levéltetvek a károsítást. 

A kártevők a hajtásvégeken és a fiatal leveleken szívogatnak. Kártételük következtében a levelek torzulnak, deformálódnak. A deformálódott lombozat védelmet nyújt a levéltetveknek, valamint kedvező mikroklímát biztosít a szaporodásukhoz. 

A levéltetvek újbóli betelepedése a napraforgótáblákra nyár elejétől ismét folyamatos lehet, ekkor már a szárat és a tányérkezdeményt is károsíthatják. A virágzás kezdetéig a pikkelylevelek között nagy tömegben felszaporodhatnak, a károsított tányér kicsi és féloldalasan torz lesz. Ebben az időszakban a szintén szívogatással károsító poloskák kártételének is kitettek a növények. A közvetlen kártétel mellett ez a gombafertőzések kialakulását is megkönnyíti. 

147_1  147_2  147_3 
Levéltetű és poloska fertőzés napraforgón

A védekezés indokolt!

Az első védekezést nem érdemes halogatni. Egyrészt a komoly kártétel megelőzése a cél, ezért ne hagyjuk a levéltetveket felszaporodni állományunkban. Másrészt a nagyobb mértékű kártétel következtében eltorzult, bepödrődött levelek a kártevőnek menedéket nyújtanak, kontakt rovarölő szerekkel ekkor a hatékonyság már nem lesz megfelelő. Ha a tábla szemléjekor, vagy a sárgatálak, ragadós sárgalapcsapdák fogása alapján az első kis kolóniák megjelennek a területen, a védekezést el kell elvégezni. Ismétlődő/elhúzódó betelepedés esetén 14 nap múlva célszerű a kezelést megismételni.

A Decis Mega tiszta hatóanyag-koncentrációja, hatékonysága és erős rovarölő hatása alacsony dózisban megfelelő védelmet jelent a levéltetvek ellen. Hatását kontakt és gyomorméregként fejti ki. Lipofil tulajdonságának köszönhetően gyorsan penetrálódik. A szervezetbe kerülve megzavarja a kártevők idegrendszerének működését. Erősen taglózó hatású: a kipermetezést követően a rovar azonnal megszünteti a táplálkozást és néhány percen belül elpusztul. Így a növény károsítása és vírusvektorok esetén a vírusfertőzés megelőzhető.
A taglózó hatás mellett táplálkozás-gátló (anti-feeding) és repellens (riasztó) hatása is van, melyek növényvédelmi szempontból szintén jelentősek.

Napraforgóban levéltetvek és poloskák elleni védelemre a Decis Mega 0,15 l/ha dózisban alkalmazható. Javasolt a kártevők betelepedését nyomon követni, a védekezést a tömeges szaporodás kezdetére célszerű időzíteni.

További információ >>