Legyünk gyorsak és hatékonyak a szőlőlisztharmat ellen!

Magyarországon a lisztharmat egyértelműen a szőlő leggyakoribb betegsége, a minőségi borkészítés legnépszerűbb alapanyagai valamilyen mértékben szinte mind fogékonyak rá. Esetükben egy olyan vegetáció, ahol nem szükséges a lisztharmat elleni védekezés, elképzelhetetlennek tűnik.

2021-ben a peronoszpóra nem okozott nagy fejtörést a szőlőtermesztőknek, de a lisztharmat elleni kezeléseket azonban ekkor sem lehetett megspórolni.

A lisztharmat elleni küzdelem alaptétele, hogy a kórokozó felszaporodását még a levélen kell megakadályozni. Ehhez elengedhetetlen a korai tünetek felismerése. A járványtani szempontból fontos aszkospórás fertőzés okozta tünetek azonban nem annyira szembetűnők, alapos növényvizsgálattal lehet megtalálni az első telepeket a tőkéhez közeli levelek fonákján. Ha ez a korai tünetfelismerés nem történik meg és csak az autóból kinézve figyeljük a növényeinket, a kórokozó szinte észrevétlenül is képes felszaporodni a lombozat takarásában. Kulcsfontosságú, hogy ez ne történjen meg, mert a megfertőződött, kötődött kis bogyókon már nem tudunk hatékonyan beavatkozni a kórfolyamatba.

A levéltünetetek észlelése után tehát gyors beavatkozás szükséges. Szerválasztásnál vegyük figyelembe a szőlő érzékeny fenológiai fázisait is, a felszívódó hatóanyagokat érdemes már a fürtkezdemények láthatóvá válásától kezdve alkalmazni. A kiválasztási szempontoknál a hatékonyság mellett jelentősége lehet a hatáskifejtés sebességének is.

A Bayer szőlőlisztharmat elleni technológiájának legújabb eleme a Luna Max, a Luna termékcsalád legfiatalabb tagja, amely két felszívódó hatóanyagot spiroxamin-t és fluopiram-ot tartalmaz.

A spiroxamin már ismerős lehet a szőlőtermesztőknek a Bayer portfóliójából, korábbi felhasználása során elsősorban a triazolok hatásának fokozásáról, gyorsításáról híresült el. Ebben a minőségében nem kapott hangsúlyt az a tény, hogy megfelelő hatóanyagtartalom esetén önmagában is jó hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat ellen.  A Luna Max-ban már érvényesülni tud ez a tulajdonsága is a gyorsasága mellett. A spriroxamin az ergoszterol bioszintézist gátlók csoportjába tartozik, de más enzim gátlásával fejti ki a hatását, mint a triazol hatóanyagok, ezáltal rezisztenciatörésre is kiválóan alkalmas.

A Luna Max másik hatóanyaga a fluopiram, amely már ismert szőlőlisztharmat elleni kimagasló hatékonyságáról a Luna Experience és Luna Privilege révén. A fluopiram a növénybe felszívódva belső védelmet nyújt, a hatóanyag egy része pedig a viaszréteghez kötődve védi a növény felületét is.

A Luna Max alkalmazását a védekezés szempontjából kritikus időszakban javasoljuk, fürtkezdemények láthatóvá válásától kötődésig, de felhasználható egészen fürtlehajlás kezdetéig. Egy vegetációban két alkalommal juttatható ki, lehetőség szerint ne közvetlenül egymást követően.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal a Bayer kertészeti szaktanácsadó kollégáihoz!