Gondoskodjunk idejében a szürkepenész elleni védelemről!

Ugyan a szőlő szüreteléséig van még idő bőven, nem árt felkészülni arra az eshetőségre sem, hogy az utolsó pillanatban is védenünk kell még a termést. Emlékszünk még olyan évre, mikor esőkabátban kellett szüretelni. A nyár a záporok, zivatarok időszaka, a meteorológusok ilyenkor nem tudnak pontos előrejelzést adni a csapadék érkezéséről és annak mennyiségéről, így nem könnyű a tervezés.  A tartós esőzésekről azért legalább néhány nappal előre lehet tudni, gyors döntéssel és kivitelezéssel meg tudjuk előzni a szürkepenész károsítását. 

A szőlő szürkepenészes rothadása (Botrytis cinerea) szürkepenészes rothadás, kritikus időszak a virágzás és fürtzáródás, azonban a legnagyobb kárt a zsendülő, érőfélben lévő fürtök fertőződése szokta okozni. Bármilyen, akár mikroszkopikus méretű sérülés a bőrszöveten segíti a fertőzés kialakulását, de sebzés nélkül is képes fertőzni. A vékony héjú, tömött fürtű fajták kifejezetten érzékenyek a szürkepenészre, fokozott védelmet igényelnek. A bogyók héjának erősítésével csökkenthetünk valamennyit ezen a fogékonyságon, erre alkalmasak a kalciumot, rezet vagy kálium-szilikátot tartalmazó készítmények. Az agrotechnikai módszereknek szintén fontos szerepük van a szürkepenész elleni védekezésben. A szellős lombozat minden gombás betegség szempontjából fontos, és a fürtök körüli lelevelezés is a megelőzést segíti. Utóbbinál az elmúlt években nagy hátrányt jelent az erős UV sugárzás, amely egyre gyakrabban károsítja súlyosan a tűző napnak kitett bogyókat.

A növényvédő szeres kezelések kulcsfontosságú időpontja a fürtzáródás előtt elvégzett permetezés. Ekkor még van lehetőségünk a fürt belsejét és a bogyók teljes felületét befedni a gombaölő szerrel. Később erre már nem sok esély van, különösen a tömött fürtű fajták esetében. Ezt a kezelést akkor is érdemes elvégezni egy hosszú hatástartamú készítménnyel, ha az adott időszakban szárazság van, hiszen bármikor nagyot fordulhat az időjárás. A fogékonyság azonban még zsendüléskor és éréskor is fennáll, ezért fürtzáródás után is szükségessé válhat a védekezés. Akárcsak a többi gombás betegség esetében, szürkepenész ellen is a megelőzésre kell törekedni. Nagyobb mennyiségű csapadék érkezése előtt permetezzünk, egy jégeső okozta kártétel után pedig haladéktalanul végezzük el a kezelést a szürkepenészes rothadás megelőzése érdekében. Fürtzáródáskor, zsendülés és érés időszakában mindenképpen olyan hatóanyagot válasszunk, amely a viaszréteghez kötődve hosszú távú védelmet tud nyújtani bogyóknak.

Napjainkban számos kiváló készítmény áll rendelkezésre a botrítisz elleni védekezésre, fürtzáródás után azonban egyre szűkül a választék az engedélyokiratban meghatározott fenológiai korlátozás és az élelmezésegészségügyi várakozási idő miatt.

A Teldor 500 SC kiváló hatékonysága és hosszú hatástartama révén közel 25 éve ott van a szürkepenész elleni készítmények élmezőnyében. Hatóanyaga a fenhexamid erősen kötődik a kutikula viaszrétegéhez, ezáltal stabil védelmi vonalat alakít ki a növény felszínén, levélen és bogyón egyaránt. A hatóanyag a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését is gátolja.

Borszőlőben zsendülésig, csemegeszőlőben pedig egészen a szüret előtti állapotig kijuttatható 0,75 – 1 liter/ha dózisban, a 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási idő figyelembe vételével. Erős fertőzési nyomás esetén a magasabb dózis alkalmazása javasolt. Egy vegetációban összesen 3 alkalommal használható, nem ismert keresztrezisztencia a többi szürkepenész ellen alkalmazott hatóanyaggal.

További információ >>

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!