Őszi alapok a jövő évi sikerekhez – gyomirtás kalászosokban

Hazánkban az elmúlt években egyre inkább az üzemi gyakorlat részévé válik a kalászos kultúrák őszi gyomirtása. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan elsősorban nagy széltippan ellen, az utóbbi években viszont sokat változott a termesztéstechnológia, és a gyomosodás is jelentősen átalakult.

A manapság alacsonyabb vetőmagnormával, és korán vetett hibrid árpa és hibrid búza érzékenyen reagálnak a korai őszi gyomosodásra. A nagy széltippan mára az egyik legjelentősebb gabonagyommá vált, és eddig kevésbé jellemző területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronika-félék, árvacsalán-félék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is.

A megkívánt magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Emellett az őszi gyomirtásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkentheti a tavaszi munkacsúcsot.

Klasszikus hatóanyagokkal az őszi gyomok ellen
Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, ma már 100 ezer hektáros nagyságrendben végzik a termelők, melynek aránya évről évre növekszik. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó őszi kalászos gabona gyomirtó szere, az Expert Met kedvező hektárköltség mellett kiváló megoldást nyújt a nagy széltippan és a fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen.

Hatásspektrum
Az Expert Met 420 g/kg flufenacet és 140 g/kg metribuzin hatóanyagot tartalmaz. A készítmény kiváló hatékonysággal rendelkezik a következő fontos gyomfajok ellen: nagy széltippan, tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán, pipacs, mezei szarkaláb, ebszékfű, parlagi pipitér, perzsa veronika, sebforrasztó zsombor, apró gólyaorr. Természetesen a felsorolás nem teljes. A repce árvakelés az „érzékeny” kategóriába tartozik. Mérsékeltebben érzékenyek az Expert Met-re a következő fajok: ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska, orvosi füstike. Azonban megfelelő körülmények között jó időzítéssel e fajok ellen is jó hatás érhető el. Ugyanakkor az Expert Met hatékonysága parlagi ecsetpázsit ellen nem kielégítő.

Felhasználási szempontok
Az Expert Met egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé kultúrák esetén a készítményt korai posztemergensen a kultúrnövény 1-3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-2 leveles fenológiai stádiumában legyen. Az Expert Met dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén, az őszi kezelést követően, tavaszi gyomirtás válhat szükségessé 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományban a készítményt nem szabad kijuttatni. A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén, a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető.

További információ >>