Kukorica gyomirtás változó körülmények között? Lehetséges!

A Bayer Crop Science több évtizedes fejlesztési és felhasználási tapasztalata birtokában bátran ajánlja az Adengo alkalmazását áru-, silónak vetett vagy akár vetőmagnak termesztett kukoricában egyaránt. Hogy pontosan hogyan is érdemes, az a következőkben kiderül!

Időzítés

Az Adengo jó hatékonysággal bír mind preemergensen, mind pedig korai posztemergensen kijuttatva. Normál vagy bőséges csapadékozású időszakban használjuk bátran, akár közvetlenül a vetést követően kijuttatva, száraz időszakban inkább a korai posztemergens kijuttatás javasolt.  A nedves tavaszokon a vetést követően azonnal kijuttatva gyakorlatilag a kelő félben lévő kukoricából azonnal kiiktatja a gyomkonkurenciát - a beépített széfener technológiának köszönhetően - maximális szelektivitás mellett. Csapadékmentes tavasz esetén, nem szükséges elkapkodni a gyomirtást, a készítmény alkalmazásával nyugodtan lehet várni a kukorica kezdeti fejlődésének megindulásáig. Korábban azt javasoltuk, hogy a kukorica 3 leveles korának elérésekor szükséges a korai posztemergens készítményeket kijuttatni. Az Adengo esetében a kijuttatás időpontját a gyomok fejlettségéhez célszerű igazítani, kétszikűek esetében zömében 1 esetleg 2 levélpáros, egyszikűeknél 1-3 leveles, de lehetőleg azok gyökérváltása előtt célszerű kijuttatni a terméket.

Kombinációk alkalmazása

Kombinációs partnert, egy-két szélsőséges eset kivételével, nem igényel. Dikamba kombinációs partner javaslunk, ha a területünk erősen fertőzött mezei acattal és/vagy mezei vagy apró szulákkal. Extrém száraz tavaszokon előfordulhat, hogy a kikelt fehér libatop növények egy része eléri vagy meghaladja a gyomirtás szempontjából ideális 1-2 levélpáros állapotot, és vastag viaszréteggel védi magát a szárazságtól, ami gyakran a posztemergens készítmények hatásfokának romlását is magával vonja. Ilyen esetekben javasoljuk szintén a dikamba vagy 2,4-D hatóanyagú készítmények kombinációját. Igényes kukorica termesztők két legyet üthetnek egy csapásra, ha kombinációs terméknek az Aspect T-t alkalmazzák. Ebben a kombinációban paralel 4 hatóanyag, 4 egymástól gyökeresen különböző hatásmód „őrzi” a gyomokat a kezelt területen. Az elmúlt, közeli évek száraz időjárása mellett ez a kombináció bizonyult a legstabilabbnak. Kitűnő hatékonyságot biztosít még akár az ideális fenológiából kinőtt gyomnövények ellen is. A megújuló hatású izoxaflutol mellett a terbutilazin és flufenacet további heteket ad a kombináció hatástartamához, akár öntözött területeken is. A négy hatóanyag közül a tienkarbazon-metilt nevezhetjük a „gyors reagálású komponensnek” 400 ppm feletti vízoldékonysága miatt a hatóanyag szegényes csapadékviszonyok mellet is hamar aktiválódik.

Fenyércirok

Az évelő egyszikű gyomnövényekkel, akár az ALS-gátlókra rezisztens fenyércirokkal fertőzött területeken is nagyszerűen használható a készítmény robusztus megújuló aktivitása a magról kelő alakok ellen. Ha előző évben alkalmas glifozát hatóanyagú készítménnyel védekeztünk az évelő alakok ellen, a magról kelő fenyércirok ellen a korai posztemergens Adengo adhatja a legjobb eredményt. Akik biztosra akarnak menni, és kifejezetten magas a talaj gyommag összetétele, az Aspect T kombinációs partner segít a rezisztens állomány kezelésében. Ez a kombináció biztosítja nehezített körülmények között a tervezett rezisztenciakezelést, megalapozva a következő kultúrák fenyércirok mentesítését is. A kombináció felhasználható vetőmagnak termesztett kukoricában is, illetve mindkét készítmény engedélyezett az előállításban is.

173_600px Kép: Fenyércirok elleni hatékonyság, Ötvöskónyi, 2021.05.26

Kijuttatás

A készítmény kijuttatását preemergensen 150-200 l/ha, korai posztemergensen 200-250 l/ha lémennyiséggel javasoljuk kijuttatni, lapos sugarú szórófejek alkalmazásával. Kombinációs partnerre az évelő kétszikűek, illetve a nagyon száraz tavaszon viaszosodott gyomállomány kivételével nincs szükség. A készítmény javasolt dózisa átlagos gyomosodási viszonyok között 0,4 l/ha, amennyiben a gyomok fejlettsége illetve borítása indokolja, használjuk a 0,44 l/ha-os „szakmérnöki dózist”.

További információ >>>