Gondoskodjon sárgarépája és dughagymája gyommentességéről már azok megjelenése előtt!

A kertészek számára minden évben izgalmas és reményekkel teli hónap a február. Többek között így van ez a sárgarépa vetésével és a dughagyma ültetésével is.

A versenyképesség és jövedelmezőség talán soha nem volt ennyire kulcsfontosságú a gazdaságok működtetésében, mint manapság. Éppen ezért a kémiai gyomszabályozás mára már a kiskultúrákban is jelentős szerephez jutott. Ennek oka, hogy kevésbé kitett a munkaerőhiánynak, a képzetlen és nemtörődöm dolgozók miatti tőszámcsökkenésnek. Költséghatékonyabb és a kapálással ellentétben tartamhatással is rendelkezik, ami az öntözött kultúrákban különösen fontos fegyvertény a gyomok elhúzódó kelése miatt.

176 

Ebben nyújt segítséget 2020 óta a hazai termelőknek a Bandur, a Bayer sokoldalú herbicid készítménye.

Hatóanyaga, az aklonifen egy kontakt hatású herbicid, kipermetezve filmréteget képez a talajfelszínen. A kelő növények ezzel a filmréteggel érintkezve a hajtáson (sziklevélen, hipokotilon, vagy koleoptilon) keresztül veszik fel a hatóanyagot. A kezelés hatására az érzékeny növényeken látványos tünetek jelennek meg: a levelek kifehérednek, klorotikussá válnak. A gyomok növekedése megáll, majd az egész növény nekrotizálódik.

A megfelelő filmréteg elérése érdekében kulcsfontosságú az aprómorzsás talaj. A permetezést megelőzően végezzünk el minden tervezett talajmunkát (például bakhátak végleges kialakítása), a Bandur kipermetezését követően kerüljük a további talajbolygatást és taposást, ami megszakítaná a filmréteget.
A készítmény aktivitását a napfény nem befolyásolja, így 2-3 hónapos hatástartammal számolhatunk. A hőmérséklet növekedése fokozza a kezelés hatását. A hatékonyság maximalizálásában fontos szereppel bír a megfelelő időzítés.

Sárgarépa kultúrában preemergensen, vetés után a lehető legrövidebb időn belül kell kijuttatni 2,5 l/ha dózisban. Megkésett kezelés esetén a kultúrnövény károsodhat.

Dughagymáról termesztett vöröshagymában egymenetben, 2,5 l/ha dózisban preemergensen (ültetés után, kelés előtt), vagy osztott kezelés formájában, 1,5 l/ha dózisban preemergensen, majd 1,0 l/ha dózisban posztemergensen, a 2. levél megjelenésétől az ötödik levél megjelenéséig, a magról kelő kétszikű gyomnövények legfeljebb 2 leveles fejlettségéig használható. Az engedélyezett kultúrák teljes listáját a lenti linken találja.

A Bandur elsősorban a magról kelő kétszikű növények ellen hatásos. Érzékeny növények: pásztortáska, fehér libatop, sokmagvú libatop, lapulevelű keserűfű, baracklevelű keserűfű, vadrepce, tyúkhúr, mezei árvácska, repce árvakelés. Ellenálló fajok: parlagfű, napraforgó árvakelés, varjúmák, fekete ebszőlő.

Fontos tudnivalók a Bandur használatáról

  • Cserepesedésre hajlamos talajokon (a filmréteg megszakítása miatt) a repedések mentén a készítménynek nem lesz hatása.
  • A terméket 1% alatti szervesanyag-tartalmú talajokon nem szabad alkalmazni. A növényvédő szeres kezeléskor kerüljük az elsodródást!
  • Posztemergens kezelés esetén csapadéktól, harmattól nedves növényállományt tilos permetezni!
  • Csapadékos időjárás esetén a kezelés legalább három csapadékmentes napot követően végezhető el.
  • A készítményt 25°C feletti hőmérsékleten a fokozott fitotoxicitási veszély miatt tilos kijuttatni!
  • A permetlevet durva cseppek formájában, alacsony nyomáson kell kipermetezni, lehetőleg a késő délutáni, esti órákban.
  • Posztemergens kezelés esetén a permetléhez kombinációs partner, felületaktív anyag, nedvesítőszer, illetve lombtrágya, műtrágya hozzáadása tilos!
  • Normál vetésváltás esetén és legalább 15 cm mély talajművelést követően nincs hatással az utóveteményre

 

Ha már használta a Bandur-t, további sikeres munkát kívánunk vele, ha pedig még nem, akkor bátran bíztatunk mindenkit, hogy próbálja ki!

További információ >>

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!