Hatékony és megbízható kalászos lombvédelem? Hogyan?

Ha tavasz, akkor a kalászos területeken a gyomirtás mellett a gombaölő szeres kezeléseké a főszerep. Állományaink védelme érdekében több alkalommal is szükség lehet beavatkozásra. 

Intenzív technológiákban gyakori a három kezelés, azonban a legelterjedtebb gyakorlat szerint a gazdálkodók jellemzően kétszer juttatnak ki fungicideket a betakarításig. A T3 kalászvédelemig két kezelés különül el. A T1 a bokrosodástól a két szárcsomós állapotig terjed és célja, hogy megelőzze a korai, illetve az esetlegesen áttelelt kórokozók által okozott betegségeket. A T2 kezelés célja a zászlóslevél egészségesen tartása. Ez alapozza meg a biztonságos és magas terméshozamot. Jól tudjuk, hogy a felső levélemeletek akár 80%-ban hozzájárulnak a termésképződéshez. A T1 és T2 kezelés Magyarországon sok esetben összefolyik, így a gyakorlatban egy lombkezelés történik, és egy kalászvédelem.

De hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb lombvédelmi termékeket?

Az állományok egészségesen tartása minden termelő elsődleges célja. Ehhez olyan termékekre van szükségünk, amelyek több hatóanyagot tartalmaznak, rugalmas kijuttatást tesznek lehetővé, és megfelelően ellenállnak az időjárás kihívásainak: alkalmazhatóak akár hűvösebb tavaszi napokon is, illetve nagyon jó esőállósággal rendelkeznek. És ha ezeket a szempontokat végig vettük, a válasz is megvan: a magyarországi termelők egyik legkedveltebb gombaölő szeres terméke, a Falcon Pro a választásunk. Összetétele: 149 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin, 53 g/l protiokonazol. A hármas hatóerőnek köszönhetően univerzális termék, a gombaölő szeres technológia bármely elemeként tökéletesen megállja a helyét. Kiemelkedően hatékony lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás, rinhospóriumos és szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal kiegészítve egyedülálló fuzáriózis elleni hatással is rendelkezik, kiemelkedően hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív hatása is van. A spiroxamin erős lisztharmat fertőzés esetén is megerősített védelmet nyújt, gyorsan felszívódik és nagyságrenddel fokozza a triazolok hatékonyságát. Az ergoszterol bioszintézisét a tebukonazoltól eltérő helyen is gátolja, így a keresztrezisztencia veszélye sem áll fenn. A Falcon Pro ideális választás, ha két kezeléses technológiában gondolkodunk, hiszen megfelelő időpontban kijuttatva hosszú hatástartamával egészségesen tartja a leveleket a virágzás kezdetéig.

Mire figyeljünk még?

Amikor egy termék mellett letesszük a voksunkat, figyelembe vesszük a hatóanyagtartalom mellett a felhasználhatóságot is. A Falcon Pro további nagy előnye a rugalmasság. Egy vegetáció során két alkalommal használhatjuk. Dózisa őszi és tavaszi árpában, valamint zabban 0,6 – 0,8 l/ha, őszi és tavaszi búzában, illetve rozs és tritikálé kultúrákban 0,6 – 1,0 l/ha. A dózis megválasztása során fontos szempont a fertőzési nyomás megállapítása, és ne felejtsük el a rezisztencia-menedzsment szabályainak betartását sem. Gyengébb fertőzési nyomás mellett kalkulálhatunk alacsonyabb dózissal, ilyenkor azonban még fontosabb, hogy olyan terméket válasszunk, amellyel magas hatóanyag-koncentrációt juttatunk ki. A Falcon Pro egyik kiemelkedő termékelőnye a gazdaságosság. Akár 0,6 l/ha dózis mellett is 255 g/l DMI hatóanyagot juttatunk ki, a termék ezzel pedig biztonságosan képes megelőzni az állományban esetlegesen kialakuló betegségeket. Erősebb fertőzési nyomás mellett őszi búzában a maximális 1,0 l/ha dózis ajánlott, amellyel 425 g/l összhatóanyagot juttatunk ki. A DMI hatóanyagok további előnye, hogy hűvösebb időben is kijuttathatók tovább növelve ezzel a rugalmas felhasználást.

Válassza 2023-ban is a Falcon Pro gombaölő szert, érdeklődjön ajánlatainkért a területileg illetékes szaktanácsadó kollégáknál!

További információ >>