Hatékony posztemergens kukorica-gyomirtás változó körülményekre

A korábbi szezonok időjárásának változatossága, a herbicidhasználat és egyéb antropogén tényezők nagyban hozzájárultak a kukorica gyomosodásának megváltozásához. Az utóbbi évek hozadéka, hogy egyre több egyszikű növény gyomosít a kukoricatáblákban.

Mivel a preemergens technológiák aránya csökken, kivonásra kerülnek olyan, korábban megbízható hatóanyagok, amelyekkel átlagos csapadékozású évben gyommentesen tudtuk tartani az állományainkat. A korai és normál posztemergensen kijuttatott készítmények egyre erősebb gyomosodással néznek szembe. A szélsőséges csapadékozású évek ugyancsak a nagymagvú, tipikusan nehezen irtható kétszikű gyomnövényeknek kedveznek.

A fent felsorolt változásokra legjobban adaptálható készítmény a Monsoon active. Elsősorban egyszikűek ellen alkalmazható, de jelentős kétszikű spektrummal is rendelkező foramszulfuron, a hatásspektrum szélesítésére és a talajon keresztüli hatáskifejtés biztosítására az Adengo-ból már jól ismert tienkarbazon-metil, valamint a szelektivitás és rugalmasság megőrzésére a Bayer Crop Science legújabb széfenere a ciproszulfamid nyújt megoldást.

Évelő egyszikűek esetén - köszönhetően a magas foramszulfuron tartalomnak - a fenyércirok és tarackbúza ellen számíthatunk megfelelő hatékonyságra. Az évelők irtásakor lehetőleg törekedni kell arra, hogy más gyomnövényektől pre- vagy korai posztemergensen szabaduljunk meg, idejében  kikapcsolva a termést csökkentő egyéb gyomok konkurenciáját. Monsoon active esetében is ez lenne kívánatos, de az eredmények azt mutatják , hogy 2 l/ha adagban megbízható teljesítményt nyújt nem csak az évelő egyszikű fajok, de az időközben megerősödött nehezen irtható kétszikűek ellen is. Magról kelő kétszikűek ellen alkalmazva is jól teljesít. Ideális fejlettségű gyomok ellen már 1,5-1,75 l/ha adagban megfelelő gyomirtó hatást ad, a hazai gyomflóra és a provokatívan, az ideálisnál később kijuttatott kezelések eredményei azt mutatják, hogy a készítmény teljes adagjában a túlfejlett kétszikűek ellen is eredményesen alkalmazható. Csapadékos időjárás esetén a készítmény kijuttatását a kukorica 6 leveles fenológiai állapotában javasoljuk, hamarabb megszabadulhatunk a kukoricát gyomosító gyomnövényektől illetve a tienkarbazon-metil tartalomnak köszönhetően 2 l/ha dózis esetén megbízható tartamhatásra számíthatunk magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. 

194 
Monsoon active fenyércirok elleni hatékonysága, Tengelic, 2020 (fotó: Bayer Crop Science)

Kitűnő hatásfokkal irtja az újonnan megjelent, HPPD-gátlókra toleráns új köles fajokat, a parti és a kései kölest egyaránt. Megbízható védelmet nyújt a hagyományos egyszikű gyomnövények, mint kakaslábfű, vadköles és gyomköles ellen is, fenológiai kompromisszumok nélkül. A beépített adjuvánsrendszer gyorsan eljuttatja a hatóanyag molekuláit a hatáskifejtés helyére, gyorsítva a tünetek megjelenését a gyomnövényeken. Az egyedi adjuvánsrendszer lehetővé teszi a 2 óránál rövidebb esőállóságot, a megfelelő hatékonyságot száraz időjárás mellett is, amikor a gyomnövények viaszrétege, szőrözöttsége rontja a hatóanyagok felszívódását. Ezért a Monsoon active mind csapadékos mind pedig száraz időjárásban jól alkalmazható. Kombinációs partnerre erős évelő kétszikű fertőzés (acat, szulák-félék, hamvas szeder, esetleg vidra keserűfű), vagy a száraz időjárás esetén túlfejlett libatop jelenlétében lehet szükség. Ekkor a fenológiának, speciális gyomproblémának megfelelő dikamba, klopiralid vagy fluroxipir hatóanyagú készítményeket ajánljuk.  

További információ >>