Sivanto Prime – már zöldborsóban is alkalmazható levéltetvek ellen!

A mai trendekkel összhangban a levéltetvek elleni küzdelem a rendelkezésre álló rovarirtó szerek számának csökkenése, a populációk növekedése és rezisztenciája miatt valóban kihívást jelent. A Sivanto Prime rovarirtó szer engedélyokirat-kiterjesztése zöldborsóra megbízható és hatékony megoldást nyújt. 

A borsó védelmében a levéltetvek elleni védekezés alapvető fontosságú. A borsólevéltetű nem csak általános és gyakori előfordulásával, de rendkívül gyors szaporodásával és nehéz detektálásával is elsőrangú ellenfél a gazdálkodónak. Az a kifejezés, hogy résen kell lenni, még akkor sem elcsépelt, ha sok éves tapasztalatunk van a borsó védelmében. A szaporodási rátája még a levéltetvek közt sem mindennapi, még a rovartani irodalom is a borsólevéltetűvel példálózik, ha egy állat gyors szaporodására kell példát hozni.  Egy nőstény általában 3 utódnak ad életet (szül) 1 nap alatt, ez az oka, hogy egy darabig semmit sem észlelünk és aztán május elején egy-két hét alatt hirtelen elözönli a borsót a zöld állatok tömege. Ez az idő általában a virágzás előtti időszakra tehető és ez döntő fontosságú, mert a megszívogatott bimbókat és fiatal hüvelyeket a borsó eldobja és talán még látszólag minden rendben, csak éppen súlyos terméskiesésünk jelentkezik. 

A tetvek észlelése a borsón szintén nem egyszerű, egy hamvas zöld állatot keresünk egy hamvas zöld növényen, amit sokszor még jó szemmel sem látunk meg. Ha egyet látunk, ott valószínű kb. 20 van növényenként. Csak a szakavatott rázás vagy fehér lapra ütögetés mutatja meg a valódi fertőzöttséget. Bár valódi rezisztenciát nem észlelünk, de a kontaktinszekticidek nem mutatnak megfelelő hatékonyságot ellene. Ennek valószínűleg a viaszos növényen elbújó állatok fizikai védettsége az oka, de ne felejtsük el, hogy az érzékeny időszakban az irgalmatlan tempójú szaporodás egy 60-70%-os hatékonyságot 5 nap alatt teljesen eltüntet, csak a kiemelkedő ölőképességű hatóanyagok mutatkoznak jónak. Még a felszívódó hatóanyagok közül is számos vall kudarcot a viaszon való felszívódás hiányosságai miatt. Ebben a flupiradifuron kiemelkedően jó, zsíroldhatósága miatt könnyen oldódik be a növényi viaszba majd onnan gyors felszívódást mutat a növény epidermiszén keresztül. A hatóanyag felszívódva csúcsi irányba szállítódik, épp oda, ahol a növényi részek zsengesége és magas nitrogéntartalma miatt az állatok csoportosulnak. Még a rejtve szívogató tetvek is felveszik a hatóanyagot. A hatáskifejtés nagyon gyors, a mérgezett tetvek szinte azonnal beszüntetik a táplálkozást és elpusztulnak.  

Ezek a tények segítik elő, hogy a Sivanto Prime a borsólevéltetvek elleni védekezésben igen jó hatékonysággal bíró rovarölő szerként segítse a termelőket. A készítmény folyékony SL formulációja nagyon gyors permetlé-előkészítést tesz lehetővé és jó keverhetőséget mutat fungicid tankkombinációkban alkalmazva is. 

204 

A zöldborsón és a zöldbabon felül a Sivanto Prime számos más kiskultúrában került kiterjesztésre a közelmúltban, ezek a szárazborsó, szárazbab, csicseriborsó, lencse, csillagfürt, lóbab, fejes káposzta, kelkáposzta, bimbós kel, karfiol, brokkoli és a karalábé.

További információ >>