Kalászos őszi gyomirtással a gazdaságosságért

Őszi kalászosokban az őszi gyomirtásnak a tavaszival szemben számos előnye van. Az őszi gyomirtás általában hatékonyabb, mint a tavaszi, ugyanis a gyomok a legérzékenyebb fejlődési állapotban vannak. A korai gyomirtással időben kiiktatható a kultúrnövény és a gyom közötti versengés, ami meghatározó az alacsonyabb vetőmagnormával vetett hibrid árpa és hibrid búza esetén, ugyanis ezek érzékenyebben reagálnak a korai őszi gyomosodásra.

Az ősszel kelő kétszikűek képesek elnyomni a gyenge gabonát. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a gyomfajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is. A korai gyomok enyhe teleken folyamatosan fejlődnek, kora tavasszal már virágoznak és ilyenkor már nagyon ellenállóak a gyomirtókkal szemben.

Az őszi gyomirtásnak van tartamhatása is, így elégséges lehet az őszi gyomirtás, ha nincs évelő kétszikű gyom (mezei acat, szulák) illetve, ha hiányoznak a területről a mélyről csírázó gyomok (például az árvakelésű napraforgó). Ha mégis jelen vannak a fenti gyomok, tavasszal elég lehet egy olcsóbb gyomirtási technológiát alkalmazni.

A hatékony egyszikű irtók nagyrésze tavasszal őszi árpában nem használható.

Munkaszervezési előnyöket is tapasztalhatunk, az őszi gyomirtással szeles, csapadékos tavasz esetén elkerülhető a tavaszi munkacsúcs, a munkatorlódás. Ha megcsúsznánk az őszi gyomirtással enyhe téli napokon, fagymentes időszakban is elvégezhetjük azt, de permetezéskor legyen 5 °C feletti léghőmérséklet.

Olyan hatóanyagokat is tudunk alkalmazni (ilyen például a flufenacet), amelyek csökkentik a gyomrezisztencia kialakulásának az esélyét.

A legújabb országos gyomfelvételezés alapján továbbra is meghatározóak a T1-T2 életformájú gyomok. A célirányos herbicidhasználat miatt csökkent az ebszikfű, a ragadós galaj, a mezei acat és az apró szulák jelentősége, viszont a szulfonil-urea típusú gyomirtók széleskörű használata miatt növekedett a tyúkhúr és a veronikafélék borítása. Ugyancsak növekedett a magról kelő egyszikűek borítása is. Az őszi gyomirtást néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan, elsősorban nagy széltippan ellen. A nagy széltippan mára a 3. legfontosabb gabonagyommá vált. Az őszi gyomirtásnak a kiváló hatékonysága és az egyszikű gyomok térnyerése miatt évről-évre növekszik az aránya, már eléri a 250.000 hektárt. Az utolsó talajmunka, illetve a vetés késői időzítésével mintegy 75%-os egyedszámcsökkentést érhetünk el nagy széltippan és parlagi ecsetpázsit esetén, de a túl késői vetéssel viszont az őszi gyomirtás időzítését kockáztatjuk.

Az Expert Met két hatóanyagot tartalmaz, 420 g/kg flufenacetet és 140 g/kg metribuzint, vízben diszpergálható granulátum (WG) formulációban. A dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé kultúrákban engedélyezett.

Ősszel, korai posztemergensen a kultúrnövény 1 és 3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni.

A készítmény kiváló hatékonysággal rendelkezik nagy széltippan és számos kétszikű gyom ellen. Parlagi ecsetpázsittal fertőzött területeken az Expert Met helyett inkább az Atlantis OD használatát javasoljuk.

Az Expert Met egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. A kezelést a kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan 1-2 leveles fejlettségéhez kell igazítani. Levélen és talajon keresztül is hat, a megfelelő talajhatáshoz szükséges az aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok, évelő gyomok jelenléte esetén, az őszi kezelést követően tavaszi gyomirtás válhat szükségessé.

Az Expert Met teljesen biztonságos a kultúrnövényekre és rendkívül kedvező ár-érték arányú őszi gyomirtási technológia.

További információ >>