Készüljön fel előre a kalászos gombabetegségek elleni védelemre!

Sok szempontból rendhagyó év volt a 2023-as. Az elmúlt évek aszályos időjárása után a tavalyi tavasz bővelkedett csapadékban, azonban a kedvező időjárásnak, illetve az azt megelőző enyhe télnek köszönhetően rég látott fertőzési nyomás alakult ki a kalászos kultúrákban. Kora tavasszal megjelent az állományokban a lisztharmat, szeptória, árpában szintén a lisztharmat és árpa törperozsda mellett a különféle levélfoltosságok. Legnagyobb kihívást azonban a sárgarozsda járványos mértékű felszaporodása okozta.

Várhatóan 2024-ben is számos kihívással kell majd szembenéznünk. Az idei tél is enyhébb volt a szokásosnál, ráadásul országos átlagban sok csapadék hullott, főként eső formájában, és bár ritka, hogy két egymást követő évben is járványos mértéket öltene a sárgarozsda, a körülmények most is adottak a kórokozó fertőzésének megindulásához. Ezért érdemes idejében felkészülni a tavaszi gombaölőszeres védelemre. Figyelembe véve a hatékonyságot és gazdasági szempontokat is, olyan készítményeket érdemes választanunk, amelyek amellett, hogy kiválóan bizonyítottak 2023-ban, megfelelő rugalmasságot is biztosítanak a felhasználás során.

Azokban az évjáratokban, amikor erős fertőzési nyomást tapasztalunk, programszerűen, akár három gombaölős szeres védekezés alkalmazására is szükség lehet, gyakoribb azonban a termesztési gyakorlatban a két alkalommal történő kezelés. Tapasztalataink szerint a termelők általában a zászlóslevél és kalász védelmére időzítik a gombaölőszeres kezeléseket.

A bokrosodás végi, ún. T1 kezelés során a korán megjelenő levélbetegségek ellen védekezünk. Ilyen például a lisztharmat, amely ugyan potenciálisan alacsony terméskieséssel fenyegető levélbetegség, azonban a táblaszintű felszaporodása esetén akár 10-20%-kal képes csökkenteni a későbbi hozamunkat, ez pedig egy alacsonyabb termésszint mellett is több tízezer forintos bevételkiesést jelenthet.

A bokrosodás végén, szárba induláskor megjelenő levélemeletek befolyásolják legnagyobb mértékben a termésképződést. Ez a zászlóslevelet és az alatta lévő három levélemeletet jelenti. Csak a zászlóslevél önmagában akár 40%-kal járulhat hozzá a hozamhoz, ezért annak egészségesen tartása rendkívül fontos a sikeres gazdálkodás érdekében. Az ekkor fellépő levélbetegségek termésre gyakorolt hatása is magas. A szeptóriás levélfoltosság és a rozsdabetegségek potenciálisan nagy termésveszteségeket képesek okozni, az ellenük való védekezés pedig preventív módon a leghatékonyabb.

A Falcon Pro a tavalyi évben is a kalászos gabonatermesztők egyik kedvenc készítménye volt. Népszerűsége nem véletlen, hiszen egy valóban univerzális készítmény. Hármas hatóanyag-kombinációjával a bokrosodás végétől egészen a kalászvédelemig alkalmazható, egy vegetációs időszakban maximum két alkalommal. A benne található tebukonazol, protiokonazol és spiroxamin hatékony védelmet nyújt a lisztharmat, fahéjbarna levélfoltosság, rozsdafertőzések, szeptória és fuzárium-betegségekkel szemben. Dózisa rugalmas, így a fertőzési nyomás mértékének figyelembevételével 0,6 – 1,0 l/ha között alkalmazható. Árpában szintén széles hatásspektrummal rendelkezik, lisztharmat, árpa törperozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság ellen alkalmazható 0,6 – 0,8 l/ha dózisban.

Válassza 2024-ban is a Falcon Pro gombaölő szert, és érdeklődjön ajánlatainkért a területileg illetékes Bayer szaktanácsadó kollégáknál!

További információ >>