Gyors és tartós hatás egy kezeléssel a kukorica gyomirtásában

A kukorica termelők gyomosodási oldalról egyre több problémával találják szembe magukat. Az éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliák mellett a gyomosodás változása okozhatja a legnagyobb kihívást a gazdálkodó számára a gyomirtás tervezésekor.

Jelenleg jól érzékelhető, hogy egyre több problémát okoznak az egyszikű gyomnövények, azok közül is, amelyek ALS gátló hatóanyagokkal szemben toleránsak, illetve kelési idejüknél fogva gyakran nem találkoznak a posztemergens herbicidekkel, mert korai-közép poszt időszakban még nem csíráztak ki. Leginkább az új köles fajok (Panicum riparium, P. dichotomiflorum) jelentenek növekvő gondot, de ugyancsak fokozzák a problémákat a hagyományos egyszikűek után kelő Setaria fajok is. Külön fejezetet érdemelnének az „idegen légiósok”, mint az Eriochloa villosa, amelyek az utóbbi időben tűntek föl országhatáron belül.  

A kétszikűek közül posztemergens gyomirtási szempontból a viaszos, szőrözött levelű fajok szelektálódnak ki. Az Alföldön mindezek mellet a varjúmák okoz egyre több gondot, továbbá az árvakelésű kultúrnövények közül az ALS gátló rezisztenciával kelő tribenuron, vagy IMI toleráns napraforgó és repce. A folyamatosan kelő nagymagvú fajok az évelőkkel együtt csak tovább gazdagítják a gyomflórát. 

A kukoricatáblák változatos, összetett és eltérő gyomfertőzöttsége megnehezíti a hatékony egykezeléses védekezés megvalósítását, azonban sok múlik a megfelelő készítmény, vagy készítmények kiválasztásán. A Bayer portfóliójából jól ismert Capreno két hatóanyaga lehetővé teszi a már kikelt gyomnövények elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen posztemergens hatékonyságot, emellett megbízható hatástartammal rendelkezik a kezelést követő mélyről, valamint folyamatosan kelő gyomnövények ellen egyaránt. A készítményben a Laudis-ból jól ismert tembotrion felel a széles hatásspektrumú posztemergens hatékonyságért, kiegészítve a tienkarbazon-metillel, amely számos egy- és kétszikű faj ellen erősíti a posztemergens teljesítményt. A talajon keresztüli hatásért a tienkarbazon-metil felel. A gyors felszívódást a korábbi termékekből megismert Mero adjuváns biztosítja, amelynek kombinációja elősegíti a föld feletti részeken történő gyors és hatékony felszívódást, garantálja a készítmény 1 órás esőállóságát. 

A Capreno 0,25-0,3 l/ha-os dózisát minden esetben 2 l/ha Mero adjuvánssal javasolt kijuttatni a kukorica 3-6 leveles fejlődési állapotában. A Capreno időzítését tekintve egy úgynevezett „mid-post” készítmény. Ezzel az időzítéssel a készítmény időben kikapcsolja a kukorica kezdeti fejlődésére káros, korai gyomkonkurenciát, és megfelelő hatástartammal rendelkezik a további periódusra. A talajon keresztüli hatással megvédi a kukoricát a későbbi újra gyomosodástól.

A Capreno mellé több esetben lehet szükség kombinációs partnerre.  Ha évelő kétszikűek is megtalálhatóak a területen, akkor javaslunk felhasználni Delion-t (480 g/l dikamba) tankkeverékben 0,5 l/ha dózisban. Ha az ideálisnál sokkal korábban – akár már a kukorica 1-2 leveles állapotában – szeretnénk megszabadulni a gyomoktól, és szükségünk van kiszélesített hatásspektrumra, netalán bármilyen tényező miatt belecsúszunk a klasszikus posztemergens periódus végébe, vagy esetleg öntözött területen szükséges a talajhatás erősítése, Aspect T kombinációs partnert javaslunk 1,5 l/ha dózisban, szintén tankkeverékben alkalmazva.

További információ >>