Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelmére érdemes felkészülni. A napraforgó, a szója és a kukorica állományokban is komoly kárt tehetnek a kórokozók. A károsítás mértéke évjáratonként eltérő, de ha kedvezőek a fertőzés számára a körülmények a befektetett munka és ráfordítás odaveszhet.

Az integrált védelem minden eszközét ajánlott bevetni a termés megóvásáért. Ezek közül a hatékony kémiai védelemre mindhárom kultúra esetén jó választás a Propulse. A készítmény hatóanyagai közül a fluopiram sejtlégzésgátló, felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után a hatóanyag egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti, a kezelt állományban a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol-bioszintézisgátló szisztemikus triazol fungicid. A protiokonazol is a levélfelszínről szívódik fel folyamatosan a levél belsejébe, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét, az appresszóriumok, hausztóriumok képződését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

Napraforgóban a szer felhasználása 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A virágzat és a tányér szürkepenész és a fehérpenész elleni védelmére virágzáskor megelőző jelleggel javasolt felhasználni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint a szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

Szójában fehérpenészes szárrothadás, valamint diaportés hüvely- és szárfoltosság, más néven szójarák elleni védekezésre a betegség kialakulásához kedvező körülmények között, megelőző jelleggel javasolt a Propulse felhasználása. Dózisát a betegség és a fertőzési nyomás függvényében javasolt megválasztani. Szója védelmére az első virágbimbók megjelenésétől 0,8-1 l/ha dózisban alkalmazható.  Ha a fertőzésveszély indokolja, az első kezelés után 14 nappal újabb Propulse kezelés végezhető.

Kukoricában a gombabetegségek elleni védekezést előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt. A Propulse alkalmazása szármegnyúlás idején elsősorban helmintospóriumos levélfoltosságot és száradást okozó gombák (Helminthosporium turcicum; Helminthosporium carbonum) ellen nyújt védelmet. Ezt a kezelést legalább 300 l/ha permetlé mennyiséggel végezzük. Címerhányás - virágzás időszakában alkalmazva a Propulse a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltbetegség elleni védekezésre a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés ajánlott. Dózisa kukoricában 0,8-1,0 l/ha.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. A kórokozók számára általában kedvezőtlen, száraz időjárási körülmények is stresszt jelentenek a növényeknek. Ha azután a szárazságban legyengült, védelmet nem kapott állományban következik be egy fertőzés, a növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok, a készítmény gombaölő és élettani hatásainak köszönhetően, ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

A Propulse felhasználása:

262_2 

További információ >>