Gombafertőzések ellen: Propulse

Két jelentős szántóföldi kultúra, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér, amikor a kórokozók komoly kárt tehetnek az állományban.  

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély. A megfelelő vetésforgó betartásával 4-5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen, ám ez a gyakorlatban - több tényező miatt - nem mindig tartható. Egyre intenzívebbé váló termesztéséhez elengedhetetlen a hatékony gombölő szeres védelem. 

1. táblázat A jelentősebb napraforgó betegségek jellemzői

Legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk, a kukorica magas termésszintjének fenntartásához is egyre fontosabb a kórokozók elleni hatékony védelem. Egy gombafertőzés a levelek korai elöregedéséhez vezethet, ezek a levelek pedig már nem járulnak hozzá a termésképzéshez. A csövet is fertőzni képes kórokozók még súlyosabb károkat okozhatnak.

Propulse aranyat ér napraforgóban és kukoricában is

Két hatóanyagának eltérő hatásmódja kiegészíti egymást, hatékonyan akadályozza a spórák csírázását, gátolja a csíratömlő, illetve tapadószervek, a gazdasejtekbe hatoló felszívó nyúlványok növekedését, és zavarja a sejtek között a micélium növekedését. Preventív hatása hosszú, de kuratív és eradikatív hatása is jó. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van: a protiokonazol elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad. 

A Propulse hatékonyan véd a napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik minden jelentős kórokozó: a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás, a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szárfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság. Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. A második kezelésre a tányérképződés-virágzás kezdetén kerülhet sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A kukorica gombabetegségek elleni védelmét előrejelzésre alapozva, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni. A fertőzésre hajlamosító időjárás esetén két kezelés indokolt. A Propulse alkalmazása szármegnyúlás idején elsősorban helmintospóriumos levélfoltosságot és száradást okozó gombák (Helminthosporium turcicum; Helminthosporium carbonum) ellen nyújt védelmet. Ezt a kezelést legalább 300 l/ha permetlémennyiséggel végezzük. Címerhányás – virágzás időszakában alkalmazva a Propulse a lombozatot és a csövet támadó betegségek ellen hatékony. Szemfoltbetegség elleni védekezésre a szármegnyúlás idején elvégzett kezelés ajánlott. Dózisa kukoricában 0,8-1,0 l/ha.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A száraz időjárási körülmények stresszt jelentenek a növényeknek. Ha bekövetkezik egy fertőzés, a kedvezőtlen időjárásban legyengült, védelmet nem kapott növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

Betegségek elleni védelem kiegészítve

Termesztett növényeink állománykezelésénél fontos szempont, hogy minél kisebb veszteséget okozzon a kezelést végző gép, azaz, minél kisebb legyen a taposási kár. A gyakorlatban erre jó megoldás – természetesen okszerűen megválasztott összetevőkből álló – tankkeverékek alkalmazása, ami a taposási kár mellett a kijuttatási költséget is csökkenti. 

Ezeknek a szempontoknak megfelelően összeállított új napraforgó technológiai ajánlat a Propulse & MORE gyűjtőcsomag: 5 ha napraforgó egyszeri gombabetegségek elleni védelmére szolgáló Propulse mellett mikroelem utánpótlására szolgáló készítményt is tartalmaz. 

WUXAL Oilseed – olajos növényekre optimalizált mikroelem utánpótlás

Folyékony mikroelem keverék, ami az olajos növények számára optimális arányban tartalmaz bórt, mangánt és molibdént, valamint ként. A Wuxal Oilseed lombtrágyaként történő kijuttatásával ezek a mikroelemek könnyen felvehető formában jutnak a növényre és segítenek a magasabb termés és az olajtartalom elérésében. A készítmény Propulse-zal tankkeverékben kijuttatható, ez hatékonyabb munkavégzést és jobb termésátlag elérését teszi lehetővé.