Napraforgó védelem – még van feladat!

A napraforgó 8-10 levélpáros-csillagbimbós állapota között volt lehetőség a komolyabb gazdasági kárt okozó szártő- és szárbetegségek elleni preventív védekezések elvégzésére. A növényvédelmi szezon azonban ezzel még nem ért véget, hiszen a generatív részek védelmét célzó kezelés a virágzat és a tányér védelmét nem tudja megoldani – még jó tartamhatással rendelkező készítmények esetén sem.

A kora nyári szeles, viharos időjárás (esetleg jégverés) a növények fizikai sérülésével járhat. A kártevők szintén okozhatnak  - akár kevésbé látványos, de fertőzés szempontjából lényeges - sérüléseket. Ezek a sérülések megkönnyítik a sebparazita kórokozók bejutását a növénybe, így kedvező feltételeket teremtenek a fertőzéshez. Ha ehhez a kórokozók szempontjából kedvező időjárási feltételek társulnak, a kár gazdasági szempontból is jelentős lehet. A napraforgó természetesen igyekezni fog ezeket a hatásokat kompenzálni, a gombaölő szeres állományvédelemmel pedig ebben is tudjuk támogatni a növényeket. 

Virágzástól kezdve komoly gazdasági kárt okozhat a napraforgóban a szürkepenész és a fehérpenész. Mindkét kórokozó ellen preventív védekezés lehet megfelelő hatékonyságú. A megelőző védekezést a napraforgó virágzásának első időszakában lehet elvégezni. A növények védelmi rendszere ekkor már nem olyan aktív, mint fiatal korban, hiszen ekkor a fő feladat már a termésképzés, ezért ebben az időszakban fokozott „külső” védelemre van szüksége a növényeknek. Figyelembe véve az állomány magasságot és a fertőzést befolyásoló egyéb tényezők változékonyságát, ezt a kezelést előre tervezetten lehet csak jól ütemezni.
A virágzás kezdetétől számított 1-1,5 hónap alatt megy végbe a kaszatok teljes érési folyamata. Minden, a virágzatot és a tányért károsító tényező, így a gombafertőzés is, jelentős termés mennyiségi veszteséget és minőségi romlást jelent, így veszélyezteti a termelés jövedelmezőségét is. Ebben az időszakban a Propulse hatékonyan védi a napraforgót a fehér- és a szürkepenészes szártő- és tányérrothadás mellett a diaportés szár- és tányérkorhadás ellen is.

A Propulse felhasználása napraforgóban virágzás időszakában 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint a szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használhat.

 
Fehér- és szürkepenészes tányérrothadás tünete napraforgón

A Propulse hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást is. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A kórokozók számára általában kedvezőtlen, száraz időjárási körülmények is stresszt jelentenek a növényeknek. Ha azután a szárazságban legyengült, védelmet nem kapott állományban következik be egy fertőzés, a növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok, a készítmény gombaölő és élettani hatásainak köszönhetően, ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

A termést és a termesztés eredményét nagyban befolyásoló tényezők közül termelői szinten csak néhányra lehet ráhatás. Ezért érdemes azokra a területekre koncentrálni, ahol a termelői döntéssel befolyásolható a későbbi eredmény.

Válassza a Propulse védelmét és nagyobb biztonságban tudhatja a termést!