Kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus)

A kártevőről

A magyarországi ültetvényekben tömegesen elszaporodott kártevő, mely a gyümölcsösök, gyümölcsfák pusztulását okozza. A gyümölcsexportot nehezíti, mivel a világ több országában zárlati kártevő. A kezeletlen gyümölcsösökben károsít, intenzív ültetvényekben ritkább. Rendkívül polifág kártevő, az almafajták között fogékonyságbeli különbségek vannak. Almán kívül körtét, cseresznyét, meggyet, őszibarackot, szilvát valamint a ribiszkét károsítja.

Életmódja:

Évente két nemzedéke van, a lárva telel át. A kifejlett hímek április végén, május elején kezdenek repülni, az alma virágzásának vége felé. A rajzáskezdet országrészenként jelentősen eltérhet. A megtermékenyített nőstények közel két hónapig szülik a lárvákat, melyek 2-24 órán keresztül vándorolnak. A fás részeken, gyümölcsön, leveleken telepednek meg, fehér, később megfeketedő pajzsot képeznek. Nyáron az első vedlés ezt követően 10 nappal történik. A hímek kifejlődéséhez kb. 10-12 nap szükséges, a nőstényekéhez 20-25 nap. 

Kártétel tünetei

A fertőzött fákon a kérget teljesen beborítják az élő és az elpusztult tetvek pajzsai. A szívogatás következtében a fák növekedésükben jelentősen visszamaradnak, csökken és szakaszossá válik a termésképzés. Ezt  egyes ágak, majd az egész fa pusztulása követi. A fiatal fák, különösen az őszibarack igen rövid idő alatt elpusztul a  kártétel következtében. A szívogatás helyén a gyümölcsökön, leveleken és a kérgen piros foltok (lázfoltok) képződnek, egyes almafajták esetében a folt lehet olajos is.

Védekezés

A kártétel megakadályozásában meghatározó jelentősége van az agrotechnikai védekezésnek. Alapvetően fontos a fertőzésmentes szaporítóanyag használata. Ezen kívül a szellős korona kialakítása is visszaszorítja a pajzstetveket. A természetes ellenségek felhasználása is jelentős lehet a kártétel csökkentésében (Pl. Encarsia perniciosi, katicabogarak, Fusarium fajok stb.). Az inszekticides védekezés is kulcsszerepet kap az egyedsűrűség gyérítésében. Ide tartoznak tél végi lemosó permetezések olajtartalmú szerekkel, mészkénlével. Továbbá védekezhetünk a mozgó lárvák megtelepedése ellen, vegetációban foszforsav-észterekkel, vagy pl. fenoxikarb hatóanyaggal. Sebezhetőek  ezen kívül a kifejlett, kifejlődő hímek (nimfa állapot), melyek inszekticidekkel való kezelése a megtermékenyítés elmaradását okozza. A megtermékenyítetlen nőstény elpusztul.

Bayer termékek