Közönséges teknős pajzstetű (Parthenolecanium corni)

A kártevőről

Hazánkban általánosan elterjedt polifág kártevő. Az erősen károsított növények levelei idő előtt lehullanak, ami a fák legyengülését okozza. 

Életmódja:

Hazánkban évente egy nemzedéke van, a lárva telel a két-három éves ágakon. Májusban fejlődik ki az imágó és 30 nap múlva megkezdődik a tojások lerakása. A kikelő lárva 2-3 napig vándorol, a leveleket elérve táplálkozni kezd. Később az idős lárva a telelési helyre vándorol.

Kártétel tünetei

A nőstények és a hímek az vékonyabb ágakat lepik el, a kikelő lárvák pedig a levelekre vándorolnak és ott szívogatva károsítanak. Táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki, amellyel szennyezik a növény levélzetét és termését is . A mézharmaton megjelenik a korompenész, az erősen fertőzött növény így a nyár második felére poros, sötétszürke színt ölt. A korompenész miatt gyengül a fotoszintézis, ennek következtében csökken a hajtásnövekedés és a termés. 

Védekezés

A természetes ellenségek és a nyári száraz meleg megfelelő mértékben gyérítik a kártevőpopulációkat. Tömeges elszaporodása esetén tavasszal lemosó permetezéssel, nyáron, a lárva kelésének kezdete után szelektív hormonhatású készítményekkel védekezhetünk.

Bayer termékek