Káposztabolha fajok (Phylotreta spp.)

A kártevőről

A csoport tagjai: Nagy káposztabolha (Phyllotreta nemorum); csíkos vagy közép káposztabolha (Phyllotreta undulata); muharbolha (Phyllotreta vittula); kis káposztabolha (Phyllotreta striolata); fekete káposztabolha (Phyllotreta atra); feketelábú földibolha (Phyllotreta nigripes)

Elsősorban száraz évjáratokban károsítanak, különösen tavasszal, amikor a tápnövényeik éppen kelnek. Csak az imágók kártétele lehet jelentős, a lárvák a gyökereken élnek és jelentős kártételt nem okoznak.

Életmódja: Túlnyomórészt egy nemzedékű fajok, amelyek imágóalakban telelnek az avarban, erdőszéleken, erdősávokban vagy a gyepszintben illetve a talaj felső rétegeiben. Április folyamán indul meg a tömeges rajzás. Az imágók főleg a fiatal növények kártevői. Tápnövényeik valamennyi termesztett és vadon élő keresztes virágú növény. Jellegzetességük, hogy csoportosan károsítanak, egy-egy károsított levélen társasan fordulnak elő. Tömeges elszaporodásuk csak száraz, napfényben gazdag időjárás mellett következik be. Hűvös és csapadékos időjárás esetén egyedszámuk lényegesen lecsökken. A nőstények a párosodást követően a növények talajközeli szárrészére ragasztják petéiket. A lárva a fiatal gyökereket rágja, majd aknázza. A bábokból kikelő imágók keresztesvirágú növényeket keresnek fel, ezeken táplálkoznak, majd nyári nyugalomba vonulnak. Nyár végén, ősszel ismét előjönnek és táplálkoznak (pl. a frissen kelő őszi káposztarepcén), majd telelőre vonulnak.

Kártétel tünetei

Az imágók a leveleket lyuggatják vagy hámozgatják úgy, hogy az ellentétes oldalon az epidermisz megmarad. Idővel ez is elszárad, eltöredezik, és végül lyukas, ablakos lesz a levél. Nagy egyedsűrűség mellett a levél szitaszerűvé válik.

Védekezés

A bogarak kártétele ellen állománypermetezés formájában kijuttatott kontakt és/vagy felszívódó rovarölő készítményeket egyaránt használhatunk. A káposztafélék levelei kifejezetten viaszos felületűek, ezért permetezéskor ajánlott a tapadásfokozó vagy pedig olyan készítmény alkalmazása amely tapadásfokozót is tartalmaz. Megfelelő készítménnyel történő vetőmag csávázással is meg tudjuk védeni a kelő növényeket. Ezen kívül igyekezzünk optimális agrotechnikai feltételeket biztosítani a fiatal növényeknek, így átsegítve őket a kritikus korai fejlődési stádiumon, amikor a legfogékonyabbak a kártételre.

Bayer csomagok