Gabona levéltetű (Macrosiphum avenae)

A kártevőről

A világ minden gabonatermesztő országában előfordul. Hazánkban közönséges, jelentős. Nem okoznak látványos tüneteket, ennek ellenére, ha a védekezés elmarad, nagyon nagy kárt okozhatnak. Szerepe lehet a gabona vírusos betegségeinek átvitelében. Kukoricán is megjelenik, de kárt nem okoz.

Életmódja:

Egész életciklusa az egyszikűekhez kötődik, viaszéréskor a szárnyas nőstények eltávoztával a telepei elnéptelenednek a gabonán. A szárnyas nőstények kukoricán jelennek meg. Kártételüknek kedvez a meleg, mérsékelten csapadékos, párás időjárás. 

Kártétel tünetei

Gabonaféléken elszaporodva a vetések sárgulását okozhatja, főképpen a kalászon megjelenő telepei jelentősek, melyek csökkentik a gabona ezermagtömegét. Elsősorban az alsó és a középső levélemeleteken jelentkeznek kolóniáik. Emellett mézharmatot választanak ki, amelyen a korompenész telepedhet meg. 

Védekezés

Természetes ellenségei a katicabogarak. Vegyszeres védekezés szükségessé válhat, használható készítmény a tiametoxam hatóanyagú. Permetezésnél fontos a megfelelő fedettség biztosítása.

Bayer termékek

Bayer csomagok