Muharbolha (Phyllotreta vittula)

A kártevőről

Elsősorban száraz évjáratokban károsít, különösen tavasszal, a növények kelésekor.  Az imágók kártétele jelentős, a lárvák a gyökereken élnek, ezek rágása nem okoz figyelemre méltó kártételt. Erős gradáció esetén a növényt a fejlődésében visszavetheti, esetleg tőpusztulást okozhat. Az új nemzedék száraz időjárásban a kései vetésű csemegekukoricát veszélyezteti.

Életmódja:

1 nemzedékes, az imágók telelnek át az avarban, gyepes területeken. Április végétől jelennek meg az áttelelő imágók, amelyek többek között a kukoricán jelennek meg. Táplálkozás és párosodás után a nőstények az alsó levelekre rakják a petéiket. A lárvák az alsó szárrészbe rágják magukat, ahol károsítanak. Az új imágók július-augusztusban jönnek elő, és a kései vetésű, fiatal csemegekukoricán okozhat nagy károkat. Kártételüknek kedvez a meleg, mérsékelten csapadékos, párás időjárás. 

Kártétel tünetei

Az imágók a fiatal leveleken nagyon keskeny, még fél mm-nél is keskenyebb, hosszanti, gyakran a levél hosszába irányuló lyukakat rágnak. A levéllemez ezeken a helyeken teljesen át van rágva, ezzel az asszimiláló felületet csökkentik. A kártétel hasonlít a vetésfehérítő által okozott hámozgatáshoz, csak a bolha kártétele szabálytalan. A lárvák kártétele nem látványos, mivel a növény belsejében élnek. Kártételük hasonlít a fritlégyéhez. A különbség az, hogy a tövön berágási, illetve kirágási lyuk látható. A hajtások hervadnak, a vezérhajtás elszárad.

Védekezés

Az állománypermetezést az első kolóniák megjelenésekor kell elvégezni acetamiprid, lambda-cihalotrin, alfametrin stb. hatóanyagú készítményekkel.

Bayer termékek

Bayer csomagok