Nagy repcebolha (Psylliodes crysocephala)

A kártevőről

Főleg repcén, mustáron, valamint más keresztesvirágú növényfajokon táplálkozó termés-, csíra- és szárkártevő faj. Őszi repcében a növények kifagyását és a mag kényszerérését okozhatja. A csapadékosabb területeken komolyabb a kártétel. 

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, a lárva telel a növényben. Ősszel gyülekeznek az imágók, párosodnak és tojást raknak a talajba a tövek mellé. A kikelő lárva belefúrja magát a növénybe. A tél elmúlta után a szárban fejezi be fejlődését és bebábozódik a talajban. A kikelő imágó megrágja a terméseket, szárakat. Nyáron nyugalmi állapotban van a talajban és csak ősszel aktivizálódik ismét.

Kártétel tünetei

Az imágó ősszel a levelek lyuggatásával, tavasszal a szár és a félig megérett becő hámozgatásával okoz kárt. A lárvák ősszel és télen az alsó levelek nyelében furkálnak, majd tavaszra a szárba és esetleg a gyökérnyaki részbe húzódnak, ott járatokat rágnak. A lárvákkal fertőzött levelek elsárgulnak.

Védekezés

Magcsávázás 2-3 hétig nyújt védelmet, de ki kell egészíteni az imágók elleni inszekticides (cipermetrin, deltametrin, acetamiprid, klórpirifosz stb.) védekezéssel. Számos természetes ellensége van.

Bayer csomagok