Lombosfa fehérmoly (Leucoptera malifoliella)

A kártevőről

Jelentőségük felerősödése a vegyszeres növényvédelemi módszerek hiányosságából is fakad. Lárváik tömeges megjelenése és kártétele esetén csökken az asszimilációs felület, ami korai lombhullást okoz. Ez a vesszők beérését és a következő év termését is kedvezőtlenül befolyásolhatja. 

Életmódja:

Magyarországon 2- vagy 3 nemzedéke van. Bábállapotban telel át a fák törzsén, vastagabb ágain, esetleg lehullott leveleken. A vegetáció folyamán a kifejlett lárvák kirágják magukat az aknákból és a kéregrészeken, vagy a leveleken gubókat készítenek, ahol a bábozódás megtörténik. Az imágók általában elhúzódva rajzanak, petéiket a levelekre rakják. A petékből kibújó lárvák nagyon védtelenek, mind a környezeti szélsőségekkel, mind a növényvédő szerekkel szemben. Túlélésüket az biztosítja, hogy nagyon gyorsan a levélbe rágják magukat, ahol mindezektől védve vannak. Április közepétől május elejéig. Elszaporodásának a meleg és száraz évek sorozata kedvez. Veszélyes kártevő, mivel a levélkártételen kívül a gyümölcsön található bábbölcsője a termés piaci értékét is lerontja.

Kártétel tünetei

Apró, néhány milliméteres hernyói a levelek belsejében, az alsó és felső epidermisz között a mezofillummal táplálkoznak. Kártétele során aknákat készítenek, amelyek először világoszöld, majd barnás színükkel élesen elütnek a levelek színétől. A lárvák fejlődése folyamán ezek az aknák levegővel és fekete csigavonalban ürülékkel telnek meg. 

Védekezés

Felszaporodásuknak a kevésbé csapadékos, de párás környezeti tényezők kedveznek. Tavasszal valamivel előbb jelennek meg mint az almamoly. Ennek megfelelően a vegyszeres védekezést is korábban kell elkezdeni. Az optimális hőösszeg számítás alapján a Calypso-val végzendő kezelés ("tojás alá") elvirágzás után közvetlenül történik. Az Alsystin-t pedig a 10-20 mm-es gyümölcsnagyságnál végezzük. A gyümölcsösben alkalmazott védekezései eljárások során a fontos szempont parazitoidjai betelepülésének és felszaporodásának elősegítése

Bayer termékek

Bayer csomagok