Almaaknázó törpemoly (Nepticula pomella (malella))

A kártevőről

Jelentőségük felerősödése a vegyszeres növényvédelemi módszerek hiányosságából is fakad. Lárváik tömeges megjelenése és kártétele esetén csökken az asszimilációs felület, ami korai lombhullást okoz. Ez a vesszők beérését és a következő év termését is kedvezőtlenül befolyásolhatja. 

Életmódja:

Egynemzedékű faj, tavasszal rajzik. Szeptember-októberben a lárvák az alma és a birs leveleit aknázzák. Az aknából földre hulló lárva a talajrepedésekben vagy a felszínen gubóban bábozódik, itt telel át. 

Kártétel tünetei

Kígyózó, hosszú, keskeny aknája a levél színén található, többnyire egy ér mentén halad. Az aknajárat kezdetben keskeny, később kiszélesedik, foltszerűvé válik. A hernyó ürüléke kitölti a járatot. A levél narancssárgásan elszíneződik.

Védekezés

Felszaporodásának a kevésbé csapadékos, de párás környezeti tényezők kedveznek. Tavasszal valamivel előbb jelennek meg mint az almamoly. Ennek megfelelően a vegyszeres védekezést is korábban kell elkezdeni. Az optimális hőösszeg számítás alapján a Calypso-val végzendő kezelés ("tojás alá") elvirágzás után közvetlenül történik. Az Alsystin-t pedig a 10-20 mm-es gyümölcsnagyságnál végezzük.

Bayer termékek

Bayer csomagok

Veszélyeztetett kultúrák