Csonthéjasok szövődarazsa (Neurotoma nemoralis)

A kártevőről

Elsősorban őszibarackon, másodsorban a kajszin fordul elő, ritkább tápnövényei közé tartozik a meggy és a cseresznye. Kora tavasszal, rügyezéskor jelentkezhet, az álhernyó a kihajtást is akadályozhatja.

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, a fejlett lárva telel a talajban. Kora tavasszal bábbá, majd imágóvá alakul. Az imágók rajzáscsúcsa április utolsó hetétől május közepéig tart. A tojásrakás elhúzódhat, a kikelő lárvák a szövedékben táplálkoznak, fejlődnek, kifejlődve a talajra vetik magukat, abba befurakodnak, talajgubót képeznek és ott telelnek.

Kártétel tünetei

Kezdetben a bomló rügyekben jelentkezik rágás, hámozgatás, némi szövedékkel. A lárvák növekedésével a gubancos, tapadós szövedék nagyobbodik, feketés ürülékszemcsékkel hintett. A szövedékbe vont levelek karéjosan rágottak, végül csak a levél ere marad meg. A szövedék, a lárvák eltávozta után is, még hosszabb ideig ott marad. 

Védekezés

A koratavaszi időszakban, az első lárvák megjelenésének idején kell permetezni, szerves foszforsavészter vagy piretroid hatóanyagú készítményekkel. Az elhúzódó rajzás miatt a permetezést később általában meg kell ismételni.