Fekete őszibarack levéltetű (Brachycaudus prunicola spp.schwarzi)

A kártevőről

Hazánkban különösen az őszibarack-termelő vidékeken elterjedt levélkártevő faj. Fő tápnövénye az őszibarack, ritkábban a kései meggy. Egygazdás, a nyári szárnyas egyedek további őszibarackfákat fertőznek. Erős fertőzés esetén a gyümölcsfejlődés is visszamaradhat.

Életmódja:

Egygazdás, életciklusa az őszibarackhoz kötődik. A tojás telel át. Az ivaros szaporodású nőstények és szárnyas hímek októberben jelennek meg. A petéket a kéregrepedésekbe rejtik.

Kártétel tünetei

Igen korán az őszibarack rügyfakadása után megjelennek. A  levélfonákon élő telepek hatására a levelek szabálytalanul fodrosodva besodródnak, tömött levélfészek alakul ki. A hajtás tengelye meggörbül. A levelek zöld színüket megtartják, de idő előtt lehullanak, erős fertőzés esetén a gyümölcsfejlődés is visszamarad.

Védekezés

Az agrotechnikai védekezés elemeként a korona megfelelő formálásával, a kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlással, a fertőzött levelek, hajtáscsúcsok, ágak eltávolításával csökkenthető a telep kialakulásának lehetősége a vegetációs időszakban.  A nyugalmi állapotban végzett növényvédőszeres permetezéssel, mivel a  tojásokat a kéregrészek alá helyezik, nem csökkenthető hatékonyan. Speciális aficidekkel (pl. pirimikarb, lambda-cihalotrin, dimetoát) lombfakadás után védekezhetünk az érzékeny ősanyák ellen.

Bayer termékek