Veresnyakú árpabogár (Lema melanopus)

A kártevőről

Elsősorban a tavaszi kalászosok kártevője, de egyes évjáratokban előfordul, hogy a búzán is károsít. Az általa okozott terméskár elérheti a 30-40%-ot is, búza esetén ez az érték csak 5-10% közötti.

Életmódja:

Egynemzedékes faj, az imágók telelnek át az erdőszélek avarjában, a dudvás gyomok szárában, gyepszintben. Az imágók 10°C napi átlaghőmérsékleten hagyják el telelőhelyeiket. A petéből kikelő lárva jellegzetes alakú, nyálkás felületű, fekete színű (árpacsiga). Ez a bevonat ürülékből és nyálkából áll, mely védelmet biztosít számára. Az imágók szeptember-októberben vonulnak telelőre. Tömeges elszaporodásuknak kedvez a túl buja állomány, a mélyfekvésű terület és a meleg, párás tavasz.

Kártétel tünetei

Az imágók a levélen hátrafelé haladva átrágják az érközi levéllemezt, folyamatos, 6-8 mm-es csíkot rágva bele. A csíkok szétszórtan találhatók a leveleken. Az apró, fekete, nyálkás lárvák a levél felszínén táplálkoznak, de csak hámozgatják a leveleket. A hámozgatás egymással párhuzamos, egymás mellett fordul elő. A károsított növények levelei, néha szárai is elfehérednek. Innen kapta a vetésfehérítő elnevezést.

Védekezés

A migráció miatt a vetésváltás nem hatékony megoldás. Az időben elvetett gabonák kevésbé károsodnak. Tömeges lárvakelés időszakában inszekticides kezelések szükségesek. Imágók elleni állománykezelés a tömeges rajzáskor válhat szükségessé. Alkalmazható hatóanyagok: deltametrin, lambda-cihalotrin, klórpirifosz, cipermetrin stb.

Bayer termékek

Bayer csomagok