Veresnyakú zabbogár (Lema cyanipennis)

A kártevőről

A gabonaféléket rendszeresen károsító faj. Kárt a fotoszintetiszáló levélfelület csökkentésével okoz. A károsított gabonanövény termésmennyisége csökken. Egyes évjáratokban súlyos károkat tud okozni. A vetésfehérítők között jelentősebb faj.

Életmódja:

Egynemzedékes faj, az imágók telelnek az erdőszélek avarjában, a dudvás gyomok szárában, gyepszintben. Az imágók 10°C napi átlaghőmérsékleten hagyják el telelőhelyeiket. A petéből kikelő lárva jellegzetes alakú, nyálkás felületű, fekete színű. Ez a bevonat ürülékből és nyálkából áll, mely védelmet biztosít számára. Az imágók szeptember-októberben vonulnak telelőre. Tömeges elszaporodásuknak kedvez a túl buja állomány, a mélyfekvésű terület és a meleg, párás tavasz.

Kártétel tünetei

Az imágók a levélen hátrafelé haladva átrágják az érközi levéllemezt, folyamatos, 4-7 mm-es csíkot rágva bele. A csíkok szétszórtan találhatók a leveleken. Az apró, fekete, nyálkás lárvák a levél felszínén táplálkoznak, de csak hámozgatják a leveleket. A hámozgatás egymással párhuzamos, egymás mellett fordul elő. A károsított növények levelei, néha szárai is elfehérednek. Innen kapta a vetésfehérítő elnevezést.

Védekezés

A migráció miatt a vetésváltás nem hatékony megoldás. Az időben elvetett gabonák kevésbé károsodnak. Tömeges lárvakelés időszakában inszekticides kezelések szükségesek. Imágók elleni állománykezelés a tömeges rajzáskor válhat szükségessé. Alkalmazható hatóanyagok: deltametrin, lambda-cihalotrin, klórpirifosz, cipermetrin stb.

Bayer termékek

Bayer csomagok