Sárga burgonya levéltetű (Aphis nasturtii)

A kártevőről

Országos elterjedésű, a hűvösebb, nedvesebb országrészekre jellemző. A szívogatás által okozott közvetlen kártétel mellett vírusvektor mivolta is veszélyessé teszi. Tavaszi gazdanövénye a varjútövis, nyári tápnövényeinek száma nagy. Számos gyomon, termesztett növényen előfordulnak.

Életmódja:

A szárnyatlan leánynemzedékek tavasszal a varjútövisen élnek. Május végén, június elején vándorolnak át nyári, lágyszárú tápnövényeikre. Egyedszámuk június végén, július elején a legnagyobb. A hűvösebb, csapadékosabb körülményeket kedveli. 

Kártétel tünetei

A megtámadott levelek fonákuk felé enyhén besodródnak, zöldes-sárga színűekké válnak. A hajtás növekedése időlegesen leáll. Csökken az asszimilációs felület. A kibocsátott mézharmaton megtelepedhet a korompenész.

Védekezés

Komoly veszélyt jelent a vírusterjesztésen keresztül, így nagy szerepe van a jól szervezett megfigyelésnek, különleges agrotechnikai módszerek alkalmazásának. Előhajtatott, vírusmentes vetőgumók alkalmazása, gyomirtás, harmonikus növénytáplálás, a burgonya korai lombtalanítása, földrajzi izoláció jelenthet megoldást. Inszekticides védekezés az előrejelzésre alapozott (a rajzás sárga tálcsapdákkal figyelhető), pl. pirimikarb, lambda-cihalotrin, dimetoát hatóanyagú szerekkel.