Pajzsos labodabogár (Cassida nebulosa)

A kártevőről

Hazánkban mindenütt előfordul, de károsítása csak helyi jelentőségű, az elgyomosodott répatáblákban károsít. 

Életmódja:

Évente egy nemzedéke van, az imágó telel a talajban. Az imágók áprilisban jelennek meg, de csak 15–20 nap érési táplálkozás után kezdik a tojásrakást, az elsődleges tápnövények leveleire. A nőstény naponta kétszer is rakhat tojást, összesen mintegy 200 darabot. Az első stádiumú lárvák csak a libatopféléken tudnak megélni, a répára csak a második stádiumtól kezdve vándorolnak. Négyszeri vedlés után júniusban kezdenek bábozódni, és az új imágó júliusban jelenik meg. Táplálkozás után a talajba vonul diapauzálni, majd áttelelni. A meleg tavaszt kedveli.

Kártétel tünetei

Júniusban a fiatal lárvák a libatop- és labodafajok levelein, a fonákról hámozgatnak. Fejlődésükkel párhuzamosan a károsított levélrészek egyre nagyobbodnak. A levél felső bőrszövete rendszerint ép marad, kifehéredik, ezért fehéres vagy szürkés foltok árulják el a lárva kártételét. Az idősebb lárvák már karéjoznak, és átlyuggatják a levelet is. A répára vándorolnak, és annak levelét lyuggatják, csak az erek maradnak meg. A károsított répa teste kisebb lesz, mint az egészséges. A bogarak kárképe hasonló. Többnyire foltosan károsítanak.

Védekezés

Védekezés során fontos a többi tápnövény pusztítása a tábla gyommentesen tartása. Lombpermetezéssel lehetséges az inszekticides védekezés indoxakarb, deltametrin,  stb. hatóanyagú szerekkel.

Bayer termékek

Bayer csomagok

Veszélyeztetett kultúrák