Kukorica fuzáriumos verticilloides okozta csőpenészesedése (Fusarium verticillioides)

A kórokozóról

Terjedés: a szármaradványokon található termôfonalak mikrokonídiumokat bocsájtanak ki, melyek a széllel terjednek és a bajuszszálakon is képesek megfertôzni a csövet, nagyon gyakran a rovarok okozta sérüléseken jutnak be. Emellett a belsô fuzárium fertôzöttségû magokból származó növényeken fejlôdött csövek is lehetnek fuzárium fertôzöttek, de ez alapvetôen alacsony jelentôséggel bír a károsító terjedésében. A hagyományos terjedés a bajuszszálakon keresztül történik, leginkább a virágzás idején. A legérzékenyebbnek tartott idôszak a bajuszkitolástól számított 2-10 napon belül van.

Telelés: az alászántott vagy talajon elfekvô szármaradványokon telel át.

Hajlamosító körülmények: elsôsorban az uralkodó idôjárás függvénye, hogy mely fuzárium fajok fordulnak elô egy területen, illetve milyen arányban fertôzik a csöveket. A Fusarium verticillioides az átlagnál valamivel melegebb és száraz idôjárást kedveli. Esô, fröccsenô víz és szél nagy mértékben segíti a fertôzô konídiumok terjedését a növényállományban. 

Kártétel tünetei

A másik Fuzáriumos csôrothadás jellemzô tünete fehér, rózsaszín, vagy lazacszínû micélium bevonat, amely gyakran csak egyes szemeket vagy szemcsoportokat borít. A termés a csúcsi rész felôl fertôzôdik. A gomba a csuhélevelek alatt szétterjed az egész csövön. Az uralkodó idôjárástól függôen az egyes szemekrôl a fertôzés képes továbbterjedni az egész csôre és azt gyapotszerû rózsaszínes gombafonal tömeggel borítja be. Emellett a fertôzés szinte teljesen tünetmentes is lehet, ugyanakkor ez nem jelenti, hogy a termés toxinmentes is lesz. 

Védekezés

Bayer termékek