Hagymarozsda (Puccinia allii, syn. P. porri, Melampsora alli-populina, M. allii)

A kórokozóról

A kórokozó uredo- vagy teleutospórái a hagymalevelek közzé bemosódva vagy a növényi törmeléken telelhetnek át, de micéliummal a hagyma szövetében is fenn tud maradni. A sporulációnak kedvez a reggeli harmat, és a nap közbeni meleg időjárás. A spórák 10-24 °C között csíráznak, legalább 4 órányi levélnedvesség vagy 97% fölötti páratartalom esetében.

Kártétel tünetei

A növény zöld részein kezdetben 2-3 mm, később kb. 5 mm nagyságú sárgászöld foltok jelennek meg. A foltokban tavasszal narancssárga ecídiumok, nyáron vörösbarna uredopusztulák, ősszel pedig fekete teleutopusztulák jelennek meg. Melampsora fajok esetében csak az ecídiumok jelennek meg hagymaféléken, a többi spóraforma fásszárú növényeket fertőz.

Védekezés

Kerüljük a káros szomszédságot, a nyárfa erdőket és vörösfenyő közelségét, valamint más hagymaféléket. Fontos a vetésforgó betartása, valamint a növénymaradványok aláforgatása a tenyészidőszak után. Vegetatív szaporítóanyag esetében csak egészséges növényeket telepítsünk, ha van mód, akkor mindig a csávázott szaporítóanyagot részesítsük előnyben. A kórokozó jól gyéríthető növényvédőszeres kezelésekkel, de a megelőzésre fektessük a hangsúlyt, mert a fertőzött növények gyógyítása nehezebb.

Bayer termékek