Didimellás betegség (Didymella bryonia)

A kórokozóról

A betegség fő forrása a fertőzött vetőmag és a tarlóma­radványok. A fiatal növényekbe a kórokozó közvetlenül a bőrszöveten át hatol be, az idősebb növényekbe viszont mindenekelőtt a gázcserenyílá­sokon, a hidatódákon vagy a mechanikus sérülési pontokon (az oldalhaj­tások és a termések kicsipkedésének vagy kitördelésének a helyén, a rova­rok rágásánál vagy akárcsak a levélszőrök letörésekor is).

A betegség terjedése csakis a növényeken jelenlevő víz­cseppek útján, vagy magas páratartalom mellett és magas hőmérsékle­ten (25 °C fölött) lehetséges.

Kártétel tünetei

A levelek peremén, főleg a bemetszéseken a szövetek sárga vagy barna színűek, később beszáradnak és a szövet szétesik. A tenyészőcsúcsok növekedése leáll és elhalnak. A levélnyeleken és a termések kocsányain, ahol a szárakról kinőnek zöldesfehér vagy világosbarna nekrotikus foltok képződnek, később nagy számú apró fekete termőtestek (piknídiumok és psze­udotéciumok) jelennek meg rajtuk, ezek gyakran koncentrikus körök men­tén rendeződnek. Az innen kinövő levelek sárgulnak, hervadnak, lekonyulnak és fokozatosan elhalnak. A megfertőzött terméseken szabálytalanul besüp­pedt vizenyős foltok jelennek meg, amelyek sűrűn tele vannak hintve ter­mőtestekkel. A fertőzött fiatal növények (palánták) elpusztulnak.

Védekezés

A vetőmag csávázása és a növények kezelése dikarboximidekkel vagy a kabakosok kladospóriumos mézgás varasodásánál, a dinnye fenésedésénél vagy az uborka korenispórás levél- és termésfoltosságánál használt készítményekkel. Az első kezelést ajánlatos 40 cm-es növénymagasságnál elvégezni, amit szükség szerint 2-3 hetes időkönként ismételni kell. 

Bayer termékek