Napraforgó diaportés betegsége (Diaporthe helianthi)

A kórokozóról

Hazánkban mindenütt megtalálható, kizárólag napraforgóban károsító kórokozó. A keletkezett kár kevésbé súlyos a fejlett, korszerű termesztéstechnológiát alkalmazó ültetvényekben.

Fejlődési ciklusa:

A növény bőrszövete alatt képződő spórák (piknokonídiumok) okozzák a fertőzést tömeges szóródásukkal. A spórák számára a 24-25°C-os hőmérséklet ideális a fertőzéshez. Virágzáskor fertőznek, illetve utána is, amennyiben meleg, csapadékos az időjárás. Ilyenkor járványszerű méreteket ölthet a megbetegedés.

Kártétel tünetei

A betegség virágzás után jelenik meg. A száron kialakult foltok a levélnyél ízesülésénél találhatóak, kezdetben világosak, majd megsötétednek. A fertőzés nyomán az edénynyalábok elhalnak, így gátlódik a tápanyagtranszport. A leveleken főér által határolt, szabálytalan, nagy foltok jelennek meg, az erek barnulnak, elhalnak. A tányérok hátoldalán szabálytalan, kiterjedt, vizenyős foltosodás jelenik meg.

Védekezés

Védekezés a csávázott vetőmag használata. Fontos az optimális tápanyag- és vízellátottság. Permetezésre általában nincs szükség. Vigyázni kell, hogy a napraforgótábla nehogy az előző évi fertőzött tábla mellé kerüljön.

Bayer termékek

Bayer csomagok

Veszélyeztetett kultúrák