Tifulás vetésrothadás (Typhula incarnata)

A kórokozóról

Őszi árpában okozza a legnagyobb károkat, de búzán és rozson is megtalálható.

Fejlődési ciklusa:

A tél elmúltával árpában megfigyelhető károkat általában a Typhula/Fusarium betegségkomplexum okozza. Különösen enyhe tél után vagy olyan termőhelyeken, ahol a hótakaró hosszú ideig megmarad, megnő a fertőzés veszélye. Gazdasági kárt a télen kipusztult tőszámveszteséggel, vagy a fertőzés miatt elmaradt bokrosodással okoz. A szalmaszár is rövidebb lesz, az érés elhúzódik és a termés minősége is romlik. A tifulás vetésrothadás igen elterjedt a csapadékos-hideg és a mérsékelt telű klímaövezetekben, főleg könnyebb talajokon. E kórokozó gyengültségi parazita, a vetésforgóban több növényfajt is károsíthat. Kártétele az egyéb fűfajok mellett őszi árpánál jelentős, de a kórokozó számára kedvező feltételek mellett az őszi rozs és az őszi búza is veszélyeztetett.

Kártétel tünetei

Tavasszal a fertőzött őszi gabonában foltszerűen, de akár nagyobb összefüggő területen is elsárgult növények figyelhetők meg, ezek egy része nem zöldül ki újra. A külső elsárgult levelek a csúcstól kezdődően szürkés-zöldre színeződve elhalnak és fehér micéliummal bevonva elfekszenek a talajon. A fiatalabb, még zöld levelek keskenyek és mereven felfelé állnak. Az erősen fertőzött növényeknél a hajtáscsúcs elsárgul és elhal. A kórokozó tipikus szaporító képletei, az először fehér, majd később vöröses-barna, a lóheremaghoz hasonlító szkleróciumok, a rostos-korhadt gyökérnyakon találhatók. A növényállomány hiányosan és egyenetlenül érik. A fertőzés a talajban maradó szkleróciumokból indul ki, amelyek ősszel a nyugalmi fázis elteltével micéliummá fejlődnek és ezek fertőzik meg a hótakaró alatt legyengült vagy sérült növényi részeket. A betegség következtében az őszi árpában súlyos károk keletkezhetnek. 

Védekezés

Speciális csávázószerek, pl. a Lamardor jó hatást biztosít a Typhula és a vele gyakran együttesen fellépő hópenész ellen is. Az őszi megelőző fungicid kezelés (pl. Falcon Pro) is segíthet a tifulás rothadás ellen.