Burgonya fuzáriumos gumórothadása (Fusarium spp.)

A kórokozóról

A megbetegedést több Fusarium faj okozza. Ezek a következők: F. solani, F. oxysporum f. sp. tuberosi, F. sambucinum, F. sulphureum. A egész világon elterjedt kórokozók, a gumóbetegségek között az egyik legfontosabbak. Jelentős veszteséget okoznak a tárolás során.

Fejlődési ciklusa:

A talaj a fertőzési forrás. Áttelelhetnek a burgonyatárolóban is micéliummal, spórával. Tipikus sebfertőző kórokozók, ill. behatolnak a köldökrészen keresztül is a gumóba. A burgonyatövek hervadását okozó fajok számára a 25°C feletti hőmérséklet a kedvező.

Kártétel tünetei

A gumók felületén sebzések, vagy a köldökrész helyén besüppedő, ráncosodó, barna foltok alakulnak ki. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. Később a tüneteken megjelennek a fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, -párnák. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között rothadás alakul ki. A töveken az alsó levelek sárgulnak, gyorsan elhalnak és csüngve ottmaradnak a száron. A kettévágott gyökér, gumó, szártő egyöntetűen barnán elszíneződött.

Védekezés

Védekezni az egészséges vetőgumók ültetésével, gumócsávázással, vetésváltással lehet. Fontos a sebzésmentes betakarítás, manipulálás, a tárolás előtti átválogatás, valamint a szakszerű tárolási technológia. A helytelen tárolás (magas hőmérséklet, pára) járványszerű megbetegedéseket okoz.

Bayer termékek