Kajszirozsda (Tranzschelia pruni-spinosae / T. discolor)

A kórokozóról

A kajszirozsdát Tranzschelia pruni-spinosae kórokozó mellett a Tranzschelia discolor is előidézheti. Az Tranzschelia pruni-spinosae már az 1930-as évektől jelentős hazánkban, míg a Tranzschelia discolor csak 1967 óta ismert. Mindkét kórokozóra jellemző, hogy az okozott betegség csak egyes évjáratokban jelentős, amikor csapadékos a május, június. A Tranzschelia pruni-spinosae gazdacserés, köztes gazdanövényei az Anemone ranunculoides, ill. a Thalictrum fajok. Főgazdái a kajszi, a ringló, a szilva és a kökény.

Fejlődési ciklusa:

Fertőzési források a lehullott levelek, ahol a kórokozó áttelelhet az uredo- és teleutóspóráival (fertőző spórák). Fertőzési források továbbá a köztesgazdák, ahol a kórokozó micéliummal több évig képes fennmaradni a gyöktörzsben. A képződött spórák a zsenge leveleket fertőzik meg, az első tünetek nyár elején jelennek meg. Csak nyár vége felé válik epidémikussá (járványszerűvé) a betegség. A vegetáció során képződött ureodspórák újabb fertőzést váltanak ki, ill. az áttelelésben is részt vesznek, ezáltal a betegség lefolyásában is döntő szerepük van.  A köztes gazdáknak a kórfolyamatban alárendelt szerepük van.

Kártétel tünetei

A tünetek a főgazda (kajszi) levelein jelentkeznek. A levél színén apró, 0,1 mm-nél nem nagyobb sárga, szögletes foltok jelentkeznek. Ezt a gomba uredoalakja (nyári egysejtű fertőző spóra) váltja ki, mely a köztesgazdán képződtek. A foltok később beszáradnak, szürkésbarnává válnak. A levél fonákán világosbarna képletek, ún. uredoszóruszok figyelhetőek meg. A kórokozó teleutoalakja (vastag falú kitartóspórák) által kiváltott tünet a levél színén jelenik meg kezdetben apró, sárgászöld, később 2-3 mm-es szürkésbarna szögletes foltként. A fonákon ezzel megegyezően 2-3 mm átmérőjű vörösesbarna képletek, ún. teleutoszóruszok találhatóak.

Védekezés

A védekezés egyik eleme a lehullott levelek talajba forgatása. Vegetációban a sziromhulláskor, majd a sziromhullást követően 10 naponként június végéig kell védekezni. Hatásos hatóanyagok: mankoceb, propineb (Antracol 70 WG), metirám.