Fehér sömör (Albugo candida)

A kórokozóról

A világ minden táján előfordul, hazánkban repcén számottevő veszteséget általában nem okoz. Tormatermesztésben, különösen hűvös, csapadékos időjárás idején, jelentős lombpusztulást és a rizóma romlást okoz.

Fejlődési ciklusa:

Fertőzési forrás a területen hagyott fertőzött növénymaradványok, és számos keresztes virágú gyomnövény. A kórokozó micéliummal és kitartó spórákkal (oospórák) telelhet át. Tavasszal víz segítségével a levélzetre kerülve fertőznek. A kórokozó számára ideális a sok csapadékos, hűvös (10-15°C) tavasz és az ősz.

Kártétel tünetei

Tünetei többnyire igen szembetűnők, apró fehér színű, kerekded, enyhén szögletes, a bőrszövetből enyhén kiemelkedő, felhólyagosodó foltok jelentkezhetnek a növény minden földfeletti részén. Súlyosabb esetben torzulás és görbülés is előfordulhat.  Nedves időben a fertőzött részek rothadnak.

Védekezés

Az kórokozó elleni védekezésnél a fertőzés megelőzése a  legfontosabb és leghatékonyabb. Ennek érdekében a keresztes virágú gyomok és a vadtorma ellen rendszeresen védekezni szükséges. Fungicides permetezés bordói lével vagy rézoxiklorid hatóanyagú szerrel lehetséges.