Feketeerűség (Xanthomonas campestris pv. campestris)

A kórokozóról

A baktériumok okozta fertőzések közül az egyik legsúlyosabb a repce feketeerűsége. Főként csapadékos meleg nyarakon okoz értékelhető terméskiesést, s ezzel gazdasági kárt is okoz.  Különösen a csapadékos országrészeken, csapadékos nyarakon fordul elő.

Fejlődési ciklusa:

A fertőzés forrása a talaj, a beteg növényi maradványok, ill. a vetőmag (felületén és belsejében is képes megmaradni). A talajból, beteg növényekről vízcseppekkel jut a levelekre, majd bejut a levélerekbe. A fertőzött magból fejlődő növények hosszú ideig tünetmentesek, csak az idősebb palántákon mutatkoznak. A magas relatív páratartalom és hőmérséklet kedvező a fertőzés számára.

Kártétel tünetei

A levelek szélei sárgulnak, majd az erek feketére színeződnek. Később a levelek elszáradhatnak, s lehullanak, amellyel nagymértékű asszimilációs felület-veszteség éri a növényt.

Védekezés

Ellene igen hatásos módszer a csávázás, kasugamicin hatóanyag-tartalmú Kasumin-nal, de csak ha a mag belseje nem fertőzött. Permetezésre átmenetileg a rézszulfát és rézoxid hatóanyag is nagy segítséget nyújthat. A beteg növényi maradványokat talajba kell forgatni, be kell tartani a vetésforgót. Fontos az egészséges vetőmag használata.

Veszélyeztetett kultúrák