A szőlő-gyümölcs ágazat nehézségei ellenére van fejlesztés a növényvédelemben is

Az előző év nehézségei az időjárással kezdődtek, a vegetáció végétől napjainkig pedig folytatódott a lehetetlen eladási árak kialakulásával - előbb a meggy, a szőlő, majd az alma. (A nehéz helyzet létrejöttében jelentős szerepet játszik, hogy a lengyel alma Orosz- és most már Fehéroroszország felé sem eladható és a felesleg erre felé szabadon áramlik.) 

A tavasz, ami a kikelet és így a remény évszaka, váratott magára 2021-ben. A február és a március mintha helyet cseréltek volna, az előbbi a tavaszt az utóbbi a telet erősítette, sőt az április inkább a tél felé kacsingatott, de még a május is tartogatott fagyos hajnalokat számunkra. A szőlő alig nőtt, vontatottan virágzott, a gyümölcsösöket a fagyos éjszakák tépázták. Aztán június elején berobbant a nyár és az addig vontatottan virágzó szőlő 2-3 nap alatt elvirágzott. Ez sosem jelent jót. Az erre érzékeny fajtákon laza madárkás fürtöket eredményezett, ami később a termés mennyiségben is meglátszott. A vontatott hajtásnövekedés miatt a szőlőlevélatka keltett némi „riadalmat”, de a későbbi gyors növekedés megoldotta a problémát. 

A szezon elején a kontakt gombaölőszeres permetezéseket sok helyen szinte teljesen elhagyták, és az első kezelést a fürtmegnyúlás idején rögtön felszívódó + kontakt hatóanyag-kombinációkkal kezdték. A peronoszpóra alacsony szinten maradt és a lisztharmat is később indult, így ezt a betegséget is legfeljebb közepes erősségű fertőzéssel lehet jellemezni. Az almatermésűekben a varasodás Kelet-Magyarországon erősebb volt, mint a nyugati országrészben, ahol a lisztharmat jelentett inkább gondot. Csonthéjasokban a fagyokkal tarkított virágzási időszakot az őszibarack sínylette meg talán legjobban. A kajszit és a meggyet a fagyon kívül a monília is tizedelte, mert a hűvös időjárás miatt a gombaölő szerek sem érték el azt a hatékonyságot, amit néhány fokkal magasabb hőmérsékleten megszoktunk tőlük. 

A Bayer termékei közül az ültetvényekben a 2021-es évben a legnagyobb felületen felhasznált készítményünk a Luna Experience volt. Sikerének fő kovácsa az a két hatóanyag, amely a Luna Experience-t alkotja, a tebukonazol és a fluopiram. A készítményben a hatásspektrumuk összeadódik, sőt egyes betegségek ellen a hatékonyság fokozódik. Az engedélyokiratban olyan veszélyes kórokozók szerepelnek, mint az almatermésűek lisztharmata, varasodása, tárolási betegségei, a csonthéjasok moníliája, blumeriellás, sztigminás, tafrinás betegségei, vagy a szőlőlisztharmat és a szürkepenész, sőt 2022-től hagymafélékben botritisz, sztemfiliumos betegség és hagymarozsda ellen is alkalmazható. A gyakorlatban az a vélemény terjedt el, hogy a Luna Experience egy lisztharmat specialista, ami igazán megtisztelő. Kialakulásában nyilván benne van, hogy kevés olyan készítményt ismerünk, ami a primer almafa lisztharmat ellen is hatékony, vagy, hogy egészen jól blokkolja a szőlőlisztharmatot. Hasonlóan jó tapasztalatokról hallhatunk, amikor a moníliás betegségek elleni eredményekről beszélgetünk, vagy a tárolási betegségek elleni alkalmazásáról van szó. Ennek a készítménynek a sikere a Bayer innovációját is további gyári kombinációk kifejlesztésére sarkallta. A Luna márkacsaláddá nőtte ki magát. Mára Magyarországon öt Luna készítmény van forgalomban, amelyek közül négyben a fluopiramon kívül más felszívódó hatóanyag is szerepel. Számos kultúrában segítik a fitopatogén gombák elleni védekezéseket. 2022-től a Luna Experience engedélyokirata kibővült a hagymafélékben való felhasználással (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma, zöldhagyma, póréhagyma), a Luna Privilege engedélyokiratába bekerült az őszibarack (tafrina, monília, levéllikacsosodás, tárolási betegségek) a kajszibarack (monília, levéllikacsosodás, tárolási betegségek), a hajtatott paradicsom (lisztharmat fajok, alternária, botritisz) a hajtatott uborka és a hajtatott cukkini (botritisz, lisztharmat, didimella). 

Az elkövetkező években további engedélyokirat kiterjesztések várhatók más Luna készítmények esetében is.