Tudjunk meg többet az amerikai szőlőkabócáról, védekezzünk eredményesen!

Az amerikai szőlőkabócát Magyarországon már 2006-ban azonosították, de valódi figyelem akkor irányult rá, amikor 2013-ban a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát is kimutatták szőlőből.

Az amerikai szőlőkabóca pusztán a szívogatásával még nagy tömegben sem okoz kárt a szőlőn, esetében a veszélyt az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztésének képessége jelenti.

Az elmúlt közel egy évtizedben a betegség és a kabóca is bejárta az országot, évről-évre egyre több helyen mutatják ki szőlőben vagy iszalagban az aranyszínű sárgaság kórokozóját. Az amerikai szőlőkabóca is jelen van már az ország teljes területén, a középső és keleti országrészben helyenként nagyon magas egyedszámban. A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a fertőzés bekerül egy olyan ültetvénybe, ahol nagylétszámú az amerikai szőlőkabóca populáció. Megfelelő intézkedések nélkül egy ilyen ültetvényben néhány éven belül a teljes állomány kipusztulhat, mert az amerikai szőlőkabóca hatékonyan képes átvinni a kórokozót egyik szőlőnövényről a másikra.

148_1_javAmerikai szőlőkabóca kifejlett egyede (fotó: Bayer)

Mostanra már sokat tudunk a kabóca életmódjáról, ezt a tudást felhasználva eredményesen tudunk védekezni ellene.

A védekezés egyik eleme lehet a tél végi, teljes tőkét érintő lemosó permetezés, megfelelő töménységben kijuttatott olajos készítményekkel, az áttelelő tojások gyérítése érdekében. A tájékoztatók rendszerint a kétéves csert jelölik meg a telelés helyéül, de a törzsön és a tőke alsó részén is telelnek át tojások.

A következő kezelést már a lárvák ellen célszerű irányítani, melyek kelése hőmérséklet függvényében akár május elején is elkezdődhet. Egy olyan hűvös tavaszon, mint például a tavalyi, akár több hetes csúszással is számolhatunk. Lárvák elleni védekezésnél a legnagyobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha a permetezést az első 3-as stádiumú lárva észlelésekor végezzük el. Ekkor vannak jelen a fiatal lárvák a legnagyobb tömegben, melyek még nem képesek terjeszteni a kórokozót és érzékenyek a rovarölő szerekre is. Ez az időpont az esetek döntő többségében a szőlő virágzása idején jön el, ami a szerválasztásnál leszűkíti a lehetőségek körét. Az időzítéshez a tőke tövéhez legközelebb eső levelek fonákját érdemes nézni, a fiatal lárvák rendszerint ezeken a leveleken tartózkodnak. A kezelés elvégzésekor is figyelembe kell ezt venni, ügyelni kell a tőke alsó részének, tősarjainak megfelelő fedettségére is. Mivel a lárvák a levélfonákon vannak, érdemes olyan készítményt választani, amelyik legalább transzlaminárisan mozog a növényben, vagyis a levél színére permetezve a fonákra is eljut a hatóanyag. 

148_2 Fiatal lárvák a szőlőlevél fonákján (fotó: Bayer)

Míg a lárvák egy-két növénynél messzebbre nem mennek, addig a kifejlett egyedek már nagyobb távolságokat is képesek megtenni. Ha a környező ültetvényekben nem védekeztek, számolni kell betelepülő imágókkal ott is, ahol hatékony volt a lárvák elleni kezelés. Ebben az esetben szükség lehet a kifejlett egyedek elleni permetezésre is. Ezt érdemes a rajzáscsúcsra időzíteni, melynek meghatározására már alkalmas a sárga színcsapda használata a lombszintre kihelyezve. A rajzáscsúcs időszaka szintén időjárásfüggő, de nagyjából július második felétől várható. 

148_3
Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek tömege sárga színcsapdán (fotó: Bayer)

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre kiváló hatékonysággal alkalmazható a Sivanto prime, a Bayer legfiatalabb rovarölő szere. A készítmény flupiradifuron hatóanyagot tartalmaz, amely transzlaminárisan és csúcsirányban is szállítódik a növényben. Nagy előnye még, hogy méhekre az engedélyezett dózisban nem jelölésköteles, ezért virágzásban is használható. Ebben az esetben kerülni kell a tebukonazol hatóanyagú gombaölőszerek tankkombinációban történő alkalmazását. A méhek mellett az egyéb hasznos ízeltlábúakat is kíméli, használatával nem borítjuk fel az ökológiai egyensúlyt. A Sivanto prime szőlőben egy vegetációban 1 alkalommal használható AKG-s ültetvényben is, növényvédelmi szakirányító ajánlásával. Imágók elleni kezelés esetén a magasabb dózis ajánlott, tapadásfokozó hozzáadásával.

További információ >>

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!