Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus)

A kártevőről

A kabóca jelentőségét az adja, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma zárlati károsító fő terjesztője. A szaporítóanyag előállító területeken a kabóca elleni védekezés kötelező.

Életmódja:

Egynemzedékes,  kizárólag szőlőn táplálkozik. A nőstények a szőlő kétéves fás része, a cser foszló kérge alá helyezik el a tojásaikat. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől–közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek.

Kártétel tünetei

Szívogatással okozott közvetlen kártétele elenyésző,  nyomán mézharmat jelenik meg. Táplálkozása során belemélyeszti szívó szájszervét az edénynyaláb rendszerbe, különösen az erekbe. A rovarkártevő táplálkozása után maradó lyukak eredményezik a szövethalál bekövetkezését. Az erek kiszáradnak, a levéllemezek bebarnulnak. Emiatt gyakran alakul ki háromszögletű, "papsapka" alakú levélszáradás, amely a kabóca kártétel egyik tipikus tünete. A fő kártétele a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztése (vektora). A fitoplazmával fertőzött növényállományban már a frissen kikelt lárvák is képesek  1-2 hét alatt fölvenni táplálkozásuk során. A kabócák fertőzőképessége kb. 4–6 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak. Ezért a betegség átvitelének ideje az első egyedek kikelése után egy hónappal kezdődhet és a kifejlett egyedek őszi pusztulásáig tart. Fontos, hogy a kifejlett egyedek a tojásrakás során nem képesek átvinni az utódokba a kórokozót.

Védekezés

A védekezést a szőlő virágzása után, június második felében javasolt elvégezni első alkalommal. Használható hatóanyagok: tiametoxam, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, klórpirifosz. Ezeket tartalmazó készítményekkel a fürtzáródás időpontjáig lehet védekezni a bogyókötődés kezdetétől. Kijuttatáskor méhkímélő technológiát kell alkalmazni.

Bayer csomagok