Kukorica gyomirtási riport a szántóföldről

Kollégáink arra keresik a választ, hogy mely kukorica gyomirtó szerek alkalmazása kihagyhatatlan a kukorica vetése és kelése körüli időszakban. Egy rövid riport keretében osztják meg velünk gondolataikat.

Molnár Dávid, marketing:  
- Kedves Lajos! Mit szólnál hozzá, ha a jelenlegi kukorica gyomirtó szerekből csak kettőt tarthatnánk meg, az új Európai Uniós irányelvek miatt? Neked melyik kettő lenne a legfontosabb?

Nagy Lajos, gyomirtási specialista:
- Egyszerű! Az Adengo és a Laudis gyakorlatilag teljesen kielégítheti bármelyik kukoricatermesztő gyomirtási igényeit.

Az Adengo a szegmensében gyakorlatilag a cég „igáslova”, jól alkalmazható áru-, siló és vetőmag kukorica termesztésben egyaránt, melyet széles hatásspektruma és kitűnő szelektivitása tesz lehetővé. De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, a hatóanyagösszetétele és spektruma optimális a hazai gyomflórához, magról kelő egy- és kétszikű spektruma a gyári kombinációk közül mindenképpen kiemelkedik. Rugalmas, preemergenstől a korai posztemergens időszak végéig biztonságosan és hatékonyan alkalmazható. Mint rendes „igásló”, nem túl igényes a tartási körülményekre. A tienkarbazon-metil összetevőnek köszönhetően kevés vízzel is beéri, aktivitását száraz körülmények között az első csapadék érkezéséig megőrzi, az akkor érzékeny stádiumban lévő gyomoknak képes utána nyúlni és elpusztítani azokat. További csapadékhullámok érkezésekor – az izoxaflutolnak köszönhetően – képes újraaktiválódni és elpusztítani az újabb kelési hullámokat.

Terbutilazin-mentes kombináció, de ha a gazdának van rá lehetősége, bátran kombinálható vele, különösen öntözött körülmények között. Koravén kétszikűek ellen egy hormon nagyszerűen kiegészíti a hatását.

A Bayer nélkülözhetetlen IWM (integrált gyomszabályzási) eszköze, annak ellenére, hogy évelő egy- vagy kétszikűek ellen csak korlátozott hatást biztosít, megfelelő technológiai környezeteben (előző évben elvégzett tarlókezelés esetén), voltaképpen a rezisztens fenyércirok elleni védekezés legszakmaibb alternatíváját nyújtja. Megfelelő kezekben mindmáig csúcstechnológiai megoldás a kukorica korai gyomirtásában.


Kép1: Adengo fenyércirok elleni hatékonysága, Ötvöskónyi, 2021.05.26

A másik választás csak a Laudis lehet. Mintha egyenesen a hazai gyomflórára fejlesztette volna a cég. Az egyhatóanyagú készítmények közül kiemelkedik széles hatásspektruma, számos gyomfaj túlfejlett egyedei ellen az egyedüli orvosság, akár igen későn kijuttatva is. Hatékonysága mellett a szelektivitása az, ami miatt szívesen használják még mindig. Kevés olyan termék maradt a piacon, ami lényegében az összes típusú kukoricában, de még csemegekukoricában is ennyire biztonságosan és hatásosan felhasználható.


Kép2: Hatékony Laudisos gyomirtás a kezelést követő 10. napon, Gyúró, 2022.

Az esőállósága – több mint másfél évtizedes felhasználási tapasztalat alapján jött vissza a piacról, hogy – fél óra. Egy jó gyomirtó készítménynél fontos szempont a technológiai rugalmasság, a Laudis ebben sem szenved hiányt. Még a legmelegebb napokon is biztonságosan kipermetezhető különösebb fitoxicitási veszély nélkül, amivel másodvetésű csemegekukoricában teszi magát különösen nélkülözhetetlenné. Ha szükséges, könnyen kombinálható, széfener tartalma „rádolgozik” a legtöbb hatóanyagcsoportra.

Bátran ajánljuk, hogy használják az Adengo-t és a Laudis-t a pre- és a korai posztemergens gyomirtási szakaszban hiszen, ahogy láttuk, átfogó megoldást biztosítanak a kukorica védelmére!

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez! >>