Óvjuk meg almatermésű növényeinket a levéltetvektől és a levélbolháktól!

Ezen a télen sem volt igazán szükség a nagykabátra, ami egyben azt is jelenti, hogy ismét számítani kell a kártevő rovarok, így a levéltetvek nagy egyedszámú felbukkanására is az almaültetvényekben. 

A levéltetvek fajtól függően a vegetáció nagy részében, kora tavasztól akár nyár végéig problémát jelenthetnek, viszont a szerkivonások miatt egyre nehezebb lefedni ilyen hosszú időszakot és egyre nehezebb biztosítani a hatóanyagok rotálását is. Korai, akár már virágzás előtti védekezés is indokolt lehet az almásokban, érdemes még a drasztikus felszaporodás előtt közbe lépni. A Sivanto Prime egérfüles állapottól 90%-os gyümölcsméretig használható, kiválóan alkalmas akár már virágzás előtt elvégzett kezelésre, de méhekre nem jelölésköteles besorolásával virágzásban is van lehetőség a levéltetvek elleni védekezésre. Almatermésűekben levéltetvek ellen használható évente egy alkalommal 0,4 l/ha, vagy kétévente 0,6 l/ha dózisban.

Körtésekben mindig meghatározó volt a körte-levélbolhák elleni küzdelem, de évről-évre egyre kevesebb fegyver van a növényorvosok kezében ellenük, komoly rések keletkeztek már a technológiában. A körte-levélbolhák ellen különösen fontosak a korai kezelések, a felszaporodás megakadályozása kulcsfontosságú, mert ha már a kifejlett egyedek kerülnek túlsúlyba, szinte esélytelen a hatékony védekezés. Körtében a levélbolhák ellen érdemes nagy töménységű olajos lemosó kezelést végezni, és rügypattanástól kezdve a tojások fejlettségének nyomonkövetése alapján beilleszteni a rovarölő szereket a technológiába. A Sivanto Prime-hoz virágzás előtti alkalmazás esetén javasoljuk olajos tapadásfokozó hozzáadását is, akárcsak a többi rovarölő szerhez ebben az időszakban. A körte-levélbolhák elleni technológiában a Sivanto Prime-ot leginkább virágzás időszakára érdemes beilleszteni, hogy megakadályozzuk a felszaporodásukat a virágzás végére. Körtében levélbolhák ellen kétévente egy alkalommal használható 0,9 l/ha dózisban, egérfület állapottól 90%-os gyümölcsméretig.

190_1_600x450 Körte-levélbolha (fotó: Bayer Crop Science)

A Sivanto Prime hatóanyaga a flupiradifuron, melynek hatásmódja a neonikotinoidokéhoz hasonló, de mivel más a molekula szerkezete a rezisztens rovarokra is hat. Transzlaminárisan és csúcsirányban is szállítódik a növényben, de ezek mellett rendelkezik bizonyos fokú kontakt toxicitással is. Hatása gyors, így a vírus- és fitoplazma vektor rovarok is rövid időn belül kiiktathatók, csökkentve ezzel a kórokozók átvitelének kockázatát. A növényben való mozgása révén eléri a rejtett életmódú kártevőket is az összesodrott levelekben vagy a levél fonákán is. Korszerű SL formulációja révén gyorsan és könnyen oldódik, más készítményekkel jól keverhető és stabil marad alacsony hőmérsékleten is a tárolás során.

A célkártevők elleni hatékonyság mellett kíméli a hasznos szervezeteket, használatával nem borítjuk fel az ökológiai egyensúlyt. Virágzáskori kijuttatás esetén azonban ügyeljük arra, hogy triazol hatóanyagcsoportba tartozó gombaölő szerrel ne keverjük! Ebben az esetben méhkímélő technológiával tudjuk felhasználni.

A Sivanto Prime az almatermésűek mellett szőlőben az amerikai szőlőkabóca ellen is alkalmazható, valamint számos kiskultúrában engedélyezett a szamócától a jelentősebb zöldségfajokon át egészen a dísznövényekig. AKG-s almatermésű vagy szőlő ültetvényben is évente egy alkalommal használható fel növényorvos írásbeli javaslatára. Fenológiai korlátozás alapján a vegetáció szinte teljes ideje alatt kijuttathatjuk, almatermésűekben 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási idővel.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal kertészeti szaktanácsadó kollégáinkhoz!

További információ >>