Jól tervezett kalászvédelemmel a sikeres búzatermesztésért

Kalászos növényeink a világ legfontosabb élelmiszernövényei közé tartoznak, termesztésük pedig hasznosítástól függetlenül körültekintő odafigyelést igényel. A búzát számos kórokozó veszélyezteti, melyek egy része ellen a védekezést már a csávázással megkezdjük, a sikeres termesztéshez azonban elengedhetetlen, hogy az állományokban is alkalmazzunk gombaölőszeres kezeléseket.

A kalászvédelem időszaka felé haladva, azokon a területeken, ahol a lombvédelmi kezelés megfelelő időben, jó minőségű termékekkel történt meg, országszerte egészséges állományokkal találkozunk. Annak érdekében, hogy a betakarításig elérjük a maximális minőséget és hozamot, akad azonban még tennivaló. A kalászvédelem különös fontossággal bír, mivel jelentős kórokozók és kártevők csökkenthetik mind a minőséget, mind a mennyiséget. A kalászfuzáriózis az egyik legjelentősebb minőséget befolyásoló gombás betegség, az ellene történő védekezés körültekintő agronómiai gyakorlatot igényel. A Fusarium fajok által megbetegített kalászok kifehérednek, majd a felületükön rózsaszínű elszíneződés jelenik meg. A kórokozók számára a nedves, mérsékelten meleg, szeles időjárás nagy mértékben kedvez, azonban a konídiumok csírázásához 1-2 órán át tartó párás idő is elegendő, így a fertőzést akár a reggeli harmat is beindíthatja.

MILYEN TERMÉKET VÁLASSZUNK KALÁSZVÉDELEMRE?

A búza a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fogékony a kalászfuzáriózisra, de a legkritikusabb időszak a virágzás első időszaka, így a sikeres védekezés érdekében a T3 gombaölő szeres kezelést erre az időszakra kell időzítenünk. Az elsődleges cél ebben az érési szakaszban a kalászfuzáriózis megelőzése

Intenzív technológiákban, vetőmagtermesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durum búza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma, stb.) esetén fuzárium-specifikus készítményeket használjunk! Elfogadott, hogy a protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag. A Bayer Crop Science ajánlata intenzív technológiában a jól ismert és közkedvelt Prosaro. Kiváló teljesítményének köszönhetően Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a kalászfuzáriózis ellen. A Prosaro a tebukonazol és a protiokonazol szinergizmusának eredménye. A készítményben a tebukonazol gyors kezdeti hatása párosul a protiokonazol hosszú hatástartamával, mindemellett mindkét hatóanyag rendelkezik a Fusarium fajok elleni kiemelkedő hatékonysággal. Az eredmény pedig egészséges szemek és magas hozam. A Prosaro-val biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON toxin szintje, még igen erős fertőzési nyomás esetén is, emellett pedig a levélbetegségek ellen is kiváló hatékonyságot nyújt. Preventív és kuratív tulajdonságainak köszönhetően rugalmas kijuttatást tesz lehetővé.  

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

A Prosaro mindegyik búzabetegség ellen nagy fokú hatékonysággal bír, és kora tavasztól bármely időpontban bevethető. Dózisa 0,75 és 1,0 l/ha között választható. Átlagos fertőzési körülmények között két kezeléses technológia záró elemeként ajánljuk. Fuzárium-fertőzésre hajlamosító időjárás esetén minden esetben a magasabb, 1,0 l/ha dózist ajánljuk. 

Prosaro használatával idén is biztonságban tudhatja búzaterményét, használja bátran! A részletekért keresse a Bayer területileg illetékes kollégáit!

További információ >>