Búza fuzáriózis (Fusarium graminearum / F. culmorum / F. avenaceum / F. moniliform)

A kórokozóról

Búzán, árpán, rozson és zabon, más gabonaféléken, ezen kívül kukoricán és fűféléken fordul elő.

Fejlődési ciklusa:

A csíranövény fertőződése: északi, hidegebb időjárási viszonyok mellett a csíranövény fertőzésért elsősorban egy másik fuzárium faj, a Fusarium nivale felelős, míg melegebb területeken ennek a kórokozónak és másik két fuzárium faj (F. avenaceum, F. culmorum) fertőzésével is számolni kell. A csíranövények elhalásának következménye a hiányos kelés és egyenetlen fejlődésű állomány. A szár fertőződése: a szár fertőződését a magasabb hőmérsékletet igénylő gombafajok, a F. avenaceum, a F. culmorum, és a F. graminearum okozzák. A szártő  komoly károsodása  a bokrosodás során kialakuló mellékhajtások elhalását és léha szemek kialakulását eredményezi. A termésveszteségek tovább növekszenek, ha a gabona a betakarítás előtt megdől.

Kártétel tünetei

Csírafertőzés: a csíranövények, mielőtt még áttörnék a talajfelszínt, elrothadnak és elhalnak. A koleoptilon elhaló, barna foltok láthatók. A gyökerek megbarnulnak és elrothadnak (lásd a hópenésznél is). Szárfertőzés: A száron, a levélhüvelyen, sőt a nóduszokon is a szövetekkel azonos síkban nagy kiterjedésű barnulások, éles határvonal nélküli sötét csíkok jelennek meg. A szártő és a felső gyökérzóna elkorhad. A levélhüvely fertőződését a szárcsomókon megfigyelhető, jellemzően barna-lila színű gyűrű mutatja. Csapadékos időjárási viszonyok között a fertőzési helyeket egy rózsaszínű spóratakaró borítja. Legsúlyosabb a kalászfertőzés, mely a búza virágzása alatt következik be csapadékos idő esetén. A fertőzés helye fölötti kalászrész elhal, töppedt szemeket joz. Nedves időben a pelyvaleveleken megjelenik a penészgyep.

Védekezés

Vetőmagcsávázás a legfontosabb védekezési eljárás. Valamennyi fuzárium faj ellen kiváló hatékonyságú a Lamardor. M. nivale ellen is jó hatékonyságú, ugyanakkor eredményesen gátolja a többi fuzárium faj talajeredetű fertőzéseit is. A kukorica elővetemény kerülése mérsékli a fertőzést. A szármaradványok leforgatása fontos megelőző eljárás. A kalászvédelmet a búza virágzása alatt megelőzőleg kell végezni 1 l/ha Prosaro-val.